Trudnoća i porođaj

Znate li za informirani pristanak – važnu stvar tijekom trudnoće!?

informirani pristanak

Informirani pristanak jedno je od najvažnijih prava koja imate kad koristite zdravstveni sustav. Temelji se na jednostavnoj ideji da ste vi jedina osoba koja ima pravo odlučivati o tome što će se raditi nad vašim tijelom.

Da biste u potpunosti mogli uživati u tom pravu u zdravstvenoj skrbi, morate imati priliku dobiti razumljive informacije o svojem zdravstvenom stanju i koje su prednosti, nedostatci i rizici svakog medicinskog postupka ili intervencije. Informirani pristanak je važan.

Kako izgleda informirani pristanak?

Da biste mogli donositi za sebe najbolje odluke, potrebne su vam razumljive informacije. To znači da je na liječniku ili primalji da vam objasni vaše stanje i predložene postupke, terapije ili intervencije jednostavnim jezikom, bez previše medicinske terminologije, te da imate priliku slobodno postavljati pitanja i dobiti na njih razumljive odgovore. Ako imate neku vrstu invaliditeta, važno je da vam se informacije prilagode (npr. prijevodom na znakovni jezik).

I tijekom trudnoće krše se pravila…

Svakodnevni primjer iz rodilišta može izgledati ovako: liječnik vam kaže da vam treba drip, a vi postavite pitanje o nužnosti dripa u tom trenutku. Odgovor je liječnika da ćete ugroziti život svog djeteta ako ne pristanete. Istovremeno, govorom tijela suptilno vam daje do znanja da mu idete na živce i da vas smatra “zahtjevnom” jer postavljate pitanja.

U ovom slučaju niste dobili konkretne informacije o svojem zdravstvenom stanju, ni o zdravstvenom stanju svojega djeteta na temelju kojih možete donijeti slobodnu i informiranu odluku. Dapače, prijeti vam se najgorim ishodom i očekuje da ćete na temelju tog zastrašivanja pristati. Govor liječnikova tijela plaši vas jer mislite da ćete, ako sada kažete ne, poslije dobiti lošiju (ili nikakvu) skrb. Ovo nije situacija u kojoj rodilja ima priliku donijeti slobodnu odluku – ovdje se radi o prinudi.

Pa što da onda napravim?

Traženje provjerene, razumljive i uravnotežene informacije važan je dio procesa pripreme za porod. Potražite izvore koji nisu samo hvalospjevi nego daju informacije o prednostima, nedostatcima i rizicima postupaka, ali i oporavka.

Pohađajte trudničke tečajeve koji su povezani sa zdravstvenom ustanovom, ali i one koje vode samostalne edukatorice, pa iz dviju perspektiva pronađite što je najbolje za vas.
Kvalitetni razgovori o tome što vam je važno u porodu s osobom koja će vam biti pratnja na porodu nužni su da bi osoba koja vas prati znala kako vam najbolje pomoći i podržati vas u donošenju odluka.
Pripremiti plan poroda, čak i ako ga ne ponesete u rodilište, vrlo je koristan način razmatranja svih mogućnosti.

Pročitajte još naših članaka vezanih uz porod:

Foto: Freepik