Bebe i mališani

Zašto je dosada zapravo dobra za djecu?

Pitajmamu Dosada.jpg

Dosada je prilika za nove interese, razvoj kreativnosti i odmor mozga 

Kako zabaviti djecu? Samo da djeci ne bude dosadno…To su neke od misli koje nas muče posljednjih dana. Ipak, stručnjaci poručuju kako se dosade u stvari ne treba toliko bojati te da čak može biti i korisna. Zašto? Zbog ovoga:

Dosada potiče maštu i kreativnost

Ostaviti djecu bez njihovih malih spravica i pustiti ih da se sami snalaze može uroditi neočekivanim otkrićem. A to je da su djeca u stvari maštovita bića koja će se već nekako zabaviti, možda na neki način koji do sada niste mogli niti zamisliti. 

Stručnjaci savjetuju da bi im roditelji trebali prepustiti više inicijative što se tiče osmišljavanje vlastite zabave jer samo tako će otkriti nove interese te stvari u kojima su dobra.

Isprobavanje stvari na drugačiji način

Djeca su uvijek pod pritiskom, ocjenjuje ih se, promatra, proučava u čemu su dobra, roditelji pod svaku cijenu žele da budu nadarena u nečemu. Djeca se silno troše kako ne bi doživjela neuspjeh u nekom području iz kojeg se od njih očekuje puno. Kada imaju viška vremena, mogu slobodno isprobati sve u čemu su dobra ili nisu, bez straha od neuspjeha. To je za njih nešto sasvim novo. 

Povezuje i stvara socijalne vještine

Koliko pažnje obraćate na članove svoje obitelji u svakodnevnom užurbanom životu? I braća i sestre ponekad su otuđeni zbog niza aktivnosti, druženja s vršnjacima ili okupiranosti gadgetima

Kada nastupi dosada, djeca u kući se više povezuju, okreću se nekim zajedničkim igrama i interesima, smišljaju kako se zabaviti što razvija bliskost i socijalne vještine.

Dosada utječe na samopouzdanje

Kada dijete postane svjesno da je samo osmislilo neku igru i zabavilo se bez ičije pomoći, to jako utječe na rast njegovog samopouzdanja. 

Utječe na mentalno zdravlje

Djeca uvijek imaju obaveza, a nerijetko mozak uposle i igricama. Prednost dosade je pustiti djecu da samo budu, a da pritom ne moraju ništa. Njihovim malim mozgovima itekako dobro dođe takva vrsta opuštanja. 

Dosada čini djecu sretnijom

Na prvi pogled to se možda ne čini tako, ali stručnjaci su ujedinjeni u mišljenju da dosada kod djece stvara osjećaj sreće. Jer, kad se svi prisjetimo uspomena iz djetinjstva, rijetko tko će kao sretnu uspomenu spomenuti dan kada je dobio novi bicikl ili lijepe cipele. Sjetit ćemo se trenutka s prijateljima (iako smo se u tom trenutku možda i dosađivali), smijeha i slobode. 

Foto: Freepik