Obitelj

Opuštajuća zabava za duge dane u kući

Ludi dani u kući zahtijevaju ispucavanje energije, ali je jednako važna i opuštajuća zabava za mališane. 

Svaki (normalni) dan svjedočimo ogromnoj količini energije koju djeca posjeduju i pitamo se je li moguće da i nakon tri sata skakanja u parku i kod kuće imaju hiperaktivne epizode i skaču nam po glavi. Za mjesec, dva, kada ova novonastala situacija bude iza nas, na park ćemo gledati kao na raj i jedva čekati priliku da tri sata skaču po toboganu i ljuljačkama, a ne po našim glavama.

A sada, kad smo se jedni drugima izjadali, pokušajmo se staviti u cipele naše djece

Odrasli će lako ispuniti svoj dan kod kuće, čak i ako ne trebaju raditi od kuće – odmor, kava, ručak, malo pospremanja, dobra knjiga, film, križaljka… A i nama će postati dosadno za nekoliko dana, kada svaki bude izgledao isto, i kada zadovoljimo neke svoje afinitete za koje u “normalnom” životu imamo premalo vremena.

Djeci trebaju razne aktivnosti, a u svakom danu dobro dođu one koje će ih smiriti i opustiti. Evo nekih prijedloga za takve aktivnosti:

1.Plastelin (kupljeni ili napravljen kod kuće od namirnica zbog kojih nećete morati ići u kupovinu – brašna, soli, vode, ulja, limunske kiseline) koji će kod djece poticati razvoj fine motorike, kreativnost i imaginaciju, osim što će ih i umiriti. Nekad će djeci biti dovoljno da ga stišću svom snagom, a nekada će se zabaviti oblikujući ga u figure i osmišljavajući različite scenarije. Posebno važan dio je uključiti i najmlađe u pripremu plastelina, tada će se prema njemu odgovornije odnositi.

2. Postoji li dijete koje ne uživa u stiskanju i bacanju tzv. ljigavca? Njega isto lako možete napraviti u svom dnevnom boravku koristeći samo tekući deterdžent za rublje i tekuće ljepilo. Po želji djeca u njega mogu dodati šljokice, prehrambene boje ili male figurice kako bi im bio atraktivniji. S njime se tada možete dodavati ili bacati u pod ili zid bez straha da će ostaviti mrlje (najprije isprobajte na komadu papira). Kada primijetite da se u djeci akumulirala energija koja treba “eruptirati”, podsjetite ih na ljigavca koji će tada biti dobar ispušni ventil.

3. Presađivanje biljaka je aktivnost koja će vašoj djeci pružiti zabavu i ugodu s obzirom da će neko vrijeme provesti u igri sa zemljom koja i kod nas odraslih ima umirujući efekt. Uz to će nešto naučiti o biljkama, a na kraju im dozvolite da ih oprezno zaliju i poprskaju listove. Ako imate balkon, na njemu ćete to lako izvesti, a ukoliko ste ograničeni na neku od prostorija u stanu, bit će dovoljno pod obložiti plahtom kako biste si olakšali čišćenje.

4. Odredite vrijeme u danu kada djeca moraju sve činiti hodajući na prstima ili na petama ili u čučnju, primjerice sat vremena prije odlaska na spavanje – ići na wc, prati lice i zube, raditi doručak, igrati se s kućnim ljubimcem… I ovdje je važan dio praćenje pa ako primijetite da netko ne poštuje dogovoreno pravilo, u obitelji dogovorite što će biti sankcija – npr. dodatnih pola sata isti ili sljedeći dan kada se kreću na isti način ili poput mačke, klokana, zeca. 

5. Svjesni smo kako nam s danima provedenim kod kuće popuštaju granice koje se tiču zabranjenih i dozvoljenih stvari. I to je u redu jer su ovo izvanredni uvjeti u kojima djeci moramo omogućiti da zadovolje sve svoje potrebe (ne nužno i želje). Ovo je dobra prilika da djeca dobiju puno prostora ostvariti sve svoje potencijale u likovnom izražavanju. Možda je u situacijama kad “zakuhaju” bolje reći u likovnom iživljavanju – uživat će ako veću površinu poda oblijepite papirom i dozvolite im da ga oboje ili oslikaju. Najprije dogovorite pravila, a mi vas potičemo da ih ne ograničavate u načinu slikanja – neka to čine rukama i nogama. Pritom je najbolje koristiti tempere kojima djeca mogu namazati dlanove ili stopala i uživati u stvaranju umjetničkog djela. Pritom će biti zabavnije ako istovremeno u pozadini puštate glazbu i to tako da djeca slikaju dok glazba svira, a kad ju zaustavite moraju se ukipiti pa ponovno nastaviti kad krene glazba. Mijenjate tempo i ritam glazbe!

Autor: Lea Cikron, mag. psych.
Foto: Freepik