Obitelj

Kako razgovarati s djetetom o potresu i drugim katastrofama

kako s djecom razgovarati o potresu

Mnoga djeca slušaju svašta o potresu zadnjih dana. Kako razgovarati s djetetom o potresu, utješiti ga i smiriti ako osjeća strah?

Na žalost, potresi, požari, poplave i druge nepogode mogu prije ili kasnije postati dio i naših života. Najmlađi su često i najranjiviji jer svoj stres i strah ne znaju iskazati kao mi odrasli.

Kako razgovarati s djetetom o potresu i kako mu pristupiti?

1. Stvorite sigurno okruženje u kojem mogu postaviti pitanja o svemu što ih zanima. Nema zabranjenih tema i glupih pitanja. Ne forsirajte razgovor ako dijete samo nije voljno.

2. Ne izmišljate i ne pričajte im “bajke” jer će djeca na kraju shvatiti da im ne govorite istinu.

3. Koristite jezik i fraze koje su jasne i kratke te vaša objašnjenja prilagodite djetetovoj dobi i zrelosti.

4. Budite spremni iste stvari i informacije ponoviti i više puta prije nego ih dijete razumije i prihvati.

5. Prihvatite i uvažite njihove osjećaje i strahove. Nemojte ih odbaciti kao beznačajne ili smiješne. Pokažite djetetu da razumijete zbog čega se uplašilo.

6. Imajte na umu da djeca personaliziraju svaku situaciju. Mogu biti posebno zabrinuta za sebe, svoje stvari, igračke, članove uže obitelji… Isto tako mogu iskazati strahove za rođake koji žive dalje ili prijatelje koji su na putovanju. Nemojte misliti da preuveličavaju, njih je jednostavno strah za sve u njihovoj okolini do čega im je stalo.

7. Nemojte davati nerealna obećanja. Na primjer, neće više biti potresa. Jer to nije nešto što vi možete znati. Radije uvjerite dijete da je na sigurnom i da ga vi čuvate.

8. Pomozite djetetu da izrazi svoje strahove i osjećaje. Ako vam to ne može izreći riječima, dajte mu da crta ili oblikuje….

9. Dijete promatra vaše ponašanje i iz njega puno uči. Nemojte stoga bezrazložno paničariti, budite pribrani, brzi i odlučni u onome što radite.

10. Pokušajte djecu zaštititi od previše gledanja vijesti na tv-u i zastrašujućih slika koje će možda vidjeti nakon nepogode koja vas je zadesila.

11. Promatrajte hoće li vaše dijete pokazati zakašnjele simptome stresa kao što su glavobolja, bolovi u trbuhu napadaji panike, anksioznost… mnoga djeca tako izražavaju svoje strahove.

12. Pobrinite se da se u svoj panici i stresu osjećaju kao djeca jer to i jesu. Omogućite im što više igre, pokušajte neke stvari učiniti zabavnima i zanimljivijima te izvući najbolje za njih iz svake situacije. Oni nisu ti koji bi trenutno trebali brinuti ni o čemu.

Foto: Freepik