Mama

Oporavak nakon poroda – imate li spreman plan?

oporavak nakon poroda

Najteži dio je iza vas – rodili ste. Kad bi se za to dobivala medalja, mame bi trebalo okititi i zlatnom i srebrnom i brončanom. Sada slijedi oporavak nakon poroda!

Dok se vi povezujete sa svojom bebom, vaše tijelo radi prekovremeno kako bi se oporavilo od svog tog napora. Svaka će se rodilja oporavljati na svoj način i vlastitim tempom, a oporavak nakon poroda može trajati i šest tjedana, a češće i duže.

Bez obzira na sve, uvijek svom tijelu ostavite dovoljno vremena kako bi povratilo snagu.

Stoga, bez obzira na to patite li od poslijeporođajnog umora ili zbog bolnih šavova, donosimo vam savjete kako pobijediti neke od najčešćih poslijeporođajnih tegoba.

Bol nakon epiduralne

Epiduralna anestezija može popustiti tek nakon nekoliko sati. To ćete prepoznati po osjećaju škakljanja u nogama i pulsirajućem bolu u trbuhu. Ako ste imali carski rez, vjerojatno će vam još u bolnici ponuditi morfij za ublažavanje bolova. U slučaju vaginalnog operativnog dovršenja poroda (forceps ili vakuum), možete dobiti i Voltaren čepić za smanjenje oticanja i ublažavanje bolova.

Kad se vratite kući, ako vam liječnik nije propisao tablete protiv bolova, možete uzeti ibuprofen ili paracetamol. Čak i ako malo tog sredstva protiv bolova dospije u mlijeko, neće naškoditi bebi. Važan je vaš oporavak nakon poroda.

Natečeni šavovi

Ako ste imali epiziotomiju, odnosno rez međice za lakši bebin prolazak ili je međica tijekom poroda pukla, liječnik će vas zašiti. Pritom će se rabiti konac koji se kasnije ne mora skidati. Nekoliko tjedana to područje može biti bolno, osobito dok mokrite, jer je urin dosta kiseo. Voda ili mokrenje pod tušem mogu ublažiti ovaj problem. Osim toga, možete pomiješati nekoliko kapi lavandina ulja s malo mlijeka i dodati u kupku. Ta mješavina pomaže u iscjeljivanju i ublažava bol.

Na kontroli poslije poroda liječnik će pogledati šavove, a ako su natečeni ili primijetite neugodan miris, to može biti znak infekcije.

Strah od oštećenja ožiljka

Nakon carskog reza vaš će liječnik upotrijebiti konce ili kopče za zatvaranje rane. Oblog će zaštititi ranu na nekoliko dana, a šavovi bi nakon tjedan dana trebali zacijeljeti ili će vam nakon približno pet dana skinuti kopče.
Prvih četiri do šest tjedana nemojte podizati ništa teže od bebe jer se može stvoriti pritisak na ožiljak uslijed čega postoji opasnost od otvaranja rane. U razdoblju od šest tjedana trebali biste izbjegavati voziti automobil, a iz istog razloga ne biste trebali vježbati šest do deset tjedana nakon poroda. Kad ožiljak počne zacjeljivati, možete pokušati ublažiti crvenilo kremama ili uljima. Za izbjeljivanje ožiljaka dobar je vitamin E, kao i proizvodi koji sadržavaju jojobu ili pšenične klice.

Hemoroidi

Hemoroidi se mogu pojaviti u trudnoći ili poslije poroda. Istiskivanje bebe stvara pritisak na vene oko anusa i može izazvati hemoroide koji vas mogu svrbjeti. Ako krvare, na toaletnom papiru ili u školjci primijetit ćete svijetlocrvene kapljice krvi.

Zdrava prehrana pomaže spriječiti začepljenje koje može pogoršati hemoroide. Jedite namirnice s puno vlakana poput voća, povrća, žitarica od cjelovitog zrna i zobi. Svakodnevno pijte dvije litre tekućine kako bi stolica ostala meka, osobito ako dojite, jer od dojenja možete dehidrirati.

Posebne kreme mogu ublažiti bol i svrbež, a ako se pravilno hranite i ne naprežete, hemoroidi bi se trebali povući za nekoliko tjedana. Ali ako nateknu, odnosno ako dođe do prolapsa ili su veoma bolni, posjetite svog liječnika opće prakse.

Još uvijek izgledate trudno

Ne obazirite se na slavne žene koje izgledaju kao da su se odmah poslije poroda vratile u punu formu. Vašoj maternici bit će potrebno oko deset dana da se vrati u zdjelicu te oko šest tjedana da se vrati na svoju normalnu (prijeporođajnu) veličinu. U tom ćete razdoblju osjetiti grčeve nalik na menstrualne koji se mogu pojačati kada dojite. Razlog tome jest hormon oksitocin koji se luči tijekom dojenja i potiče kontrakcije maternice.
Vaši će se trbušni mišići u trudnoći rastegnuti i razdvojiti do oko četiri centimetra tako da će postizanje ravnog trbuha trajati još duže. Zato postupno i polako učvršćujte trbušne mišiće. Počnite tako da ih zatežete dok uspravno sjedite, ali nemojte raditi klasične trbušnjake prije prvoga kontrolnog pregleda nakon porođaja. Naprezanje mišića može donijeti više štete nego koristi.

Iscrpljenost

Prva 24 sata nakon poroda vjerojatno će vas preplaviti adrenalin i uzbuđenje, no kad se vratite kući, svladat će vas umor. Upravo je to trenutak u kojemu trebate pozvati u pomoć obitelj i prijatelje kako biste se uspjeli odmoriti.

Pravilna prehrana također će pomoći pobijediti umor, prije svega namirnice koje polako oslobađaju energiju poput zobi, crnog kruha i integralne tjestenine. Za brz oporavak pojedite bananu.

Plačljivost

Poslijeporođajna tuga veoma je česta pojava – od nje pati čak osam od deset novopečenih mama. Smatra se da je to povezano s hormonskim promjenama u vašem tijelu. Razine estrogena i progesterona padaju, a raste razina prolaktina, hormona koji stimulira proizvodnju mlijeka. Te promjene doista mogu prouzročiti plačljivost tri ili četiri dana nakon poroda, otprilike u isto vrijeme kad počnete proizvoditi mlijeko. Možete se i naljutiti ili uzrujati oko sitnica. To je savršeno normalno, a nakon nekoliko tjedana trebali biste se osjećati bolje. Ako takvo stanje potraje duže od mjesec dana, obratite se svom liječniku jer je možda riječ o poslijeporođajnoj depresiji.

Kad se vratite kući, ako vam liječnik nije propisao tablete protiv bolova, možete uzeti ibuprofen ili paracetamol. Čak i ako malo tog sredstva protiv bolova dospije u mlijeko, neće naškoditi bebi. Važan je vaš oporavak nakon poroda.

Foto: Freepik