Mama

Kako olakšati oporavak nakon carskog reza

oporavak nakon carskog reza

Nakon carskog reza potreban je dulji oporavak – priuštite si ga uz malo planiranja.

Nakon carskog reza oporavak je malo dulji i malo zahtjevniji. Iako vam se čini da se morate brzo vratiti u kolotečinu, zaboravite na to i pobrinite se za sebe.

1. Planirajte unaprijed

Prije poroda stvorite plan podrške. Ako ga imate, sigurno ćete se i sami osjećati opuštenije. Bilo bi idealno da, ako je partner uz vas u bolnici, da se netko drugi pobrine za održavanje kuće i kuhanje obroka u sljedećih nekoliko tjedana.

2. Ustajanje može biti mučno

Nakon carskog reza savjetuje se ustajanje nakon 24 sata jer kretanje smanjuje šansu od nastanka ugrušaka u krvi, a potiče vam i pokretanje probave. No, unatoč tome što ste informirani, ustajanje se može činiti malo zastrašujuće. Osigurajte si emocionalnu i fizičku podršku, ako je moguće, u tim trenucima.

3. Budite strpljivi sa svojim tijelom

Mnoge žene nakon carskog reza znaju strahovati oko prve stolice i pokretanja crijeva. Carski rez, bolovi, lijekovi – sve su to čimbenici koji ženu mogu dodatno zastrašiti. Liječnik može pripisati neka sredstva za omekšavanje stolice, a osim što ćete slijediti sve njegove upute, usput pijte velike količine tekućine i jedite hranu bogatu vlaknima.

4. Kod kuće samo lagano

Prevelika aktivnost može znatno produžiti oporavak nakon carskog reza. Postavite “stanice za njegu bebe” na nekoliko mjesta u kući – na primjer u dnevnoj sobi i bebinoj (ili vašoj spavaćoj), kako bi vam sve stvari uvijek bile pri ruci.

Također, imajte na umu da ćete sve obaveze prije ili kasnije obaviti – ne tako brzo kao prije rođenja bebe, ali hoćete. Zato samo polako i bez stresa!

5. U redu je uzimati lijekove

Svi mi imamo određenu toleranciju na bol i svoje stavove o tome koliko je pametno uzimati neke jače lijekove za bolove. Netko će radije stisnuti zube do krajnjih granice, dok će netko na prve znakove boli posegnuti za tabletama.
Ako ste u onoj prvoj skupini, imajte na umu da ste ipak imali tešku operaciju  i da “nije grijeh” uzeti tablete.

Svakako slijedite liječnikove upute i nemojte ići preko svojih granica. Čak i ako se “pod lijekovima” osjećate dobro, nemojte pretjerati jer vaše tijelo treba odmor.

6. Sprijateljite se s jastukom

Neka jastuk u idućim danima postane vaš najbolji prijatelj. Dobar je za dojenje, za podršku leđima dok držite dijete  ili dok odmarate. Pa kako onda da vam ne bude prijatelj?! Nakon carskog reza mnogim ženama djeluje kao velika podrška – osjećaju se sigurnije kada zakašlju, smije se ili kihnu te usput pritisnu jastuk na trbuh. Jastuk vas može spriječiti i da se preokrenete na rez za vrijeme spavanja.

7. Ne zaboravite na mentalni wellness

Ako vaše porođajno iskustvo nije prošlo kako ste si zamislili, u redu je osjećati tugu i razočaranje. Ako ste imali carski rez umjesto vaginalnog poroda, u redu je i osjećati se sretno zbog toga. Vaše porođajno iskustvo samo je vaše i zbog svojih osjećaja ne morate nikome polagati račune.

Istina je da vaše poimanje poroda i svega vezanog uz to nema nikakve veze s ljubavlju koju osjećate prema svom djetetu. No, osjećate li preveliku uznemirenost oko nekih događanja na porodu, potražite i pomoć stručne osobe uz koju ćete bolje shvatiti neke stvari. Zapamtite, važno je zaliječiti tijelo, ali jednako je važno izliječiti i um.

Foto: Freepik