Trudnoća i porođaj

Patronažna sestra: pitanja i odgovori

petronaža, patronažna sestra

Patronažna sestra je medicinska sestra koja će majku posjećivati nakon poroda, kada izađe iz bolnice. Patronaža je zdravstvena skrb izvan zdravstvene ustanove, a prijavljuje se u nadležnom Domu zdravlja.

Patronažna sestra je velika pomoć majci nakon poroda. Sestra će mamu upoznati s osnovama njege, prehrane i skrbi o novorođenčetu, te se brinuti o napretku i oporavku i mame i bebe. Nerijetko će patronažna sestra mami pružiti i prijekopotrebnu emocionalnu potporu.

U nastavku teksta patronažna sestra odgovorila je na sva pitanja koja ste joj htjeli postaviti:

Mogu li se već tijekom trudnoće upoznati sa svojom patronažnom sestrom?

Na temelju prijave iz ginekološke ambulante ili poziva same trudnice, patronažna će sestra posjetiti buduće roditelje. Prvi posjet provodi se jednom i u to u drugom ili trećem tromjesečju (ali ne prije 12. tjedna trudnoće). Po potrebi patronažna sestra će doći i više puta. Prvi posjet treba iskoristiti za upoznavanje trudnice, educiranje o pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, psihofizičkoj pripremi za porođaj, informiranju o općim higijenskim uvjetima i osobnoj higijeni.
Također je važno buduću majku pripremiti za boravak u rodilištu, informirati o dojenju te joj pomoći savjetima o opremanju prostora i nabavci opreme za dolazak prinove.

Može li mi ona pomoći da se pripremim za dojenje?

Dojenje je za majku i dijete najljepši oblik povezivanja. Velikoj većini žena priroda je dala mogućnost da uspješno doji, ali nije sve uvijek jednostavno, pa se katkada pojave prolazne poteškoće za koje postoje rješenja. Važno je znati i to da je dojenje vještina koju zajedno trebaju svladati i majka i dijete. Savjeti o dojenju, o dolasku prinove i o roditeljstvu mogu se dobiti u sklopu trudničkih tečajeva te grupa za potporu dojenja koje vode patronažne sestre, a buduće majke mogu se uključiti pred kraj trudnoće.

Kada mogu očekivati njen prvi posjet nakon što dođem s bebom iz rodilišta?

Ne tako davno mlade su se majke za dolazak novorođenčeta pripremale slušajući savjete svojih mama i baka. Bez obzira na razinu pripremljenosti za dolazak prinove, svakoj ženi mnogo znači posjet patronažne sestre koja unutar 24 sata od otpusta iz rodilišta dolazi u kućni posjet.

Što će mi sve pokazati patronažna sestra kad me posjeti?

Patronažna sestra obavlja pregled novorođenčeta, provodi njegu kože i sluznica te pupčanog batrljka, demonstrira suho brisanje novorođenčeta i kupanje (kada pupčana ranica u potpunosti zacijeli). Sastavni je dio rada patronažne sestre i podučavanje roditelja o održavanju prohodnosti dišnih putova, educiranje o pravilnom držanju i nošenju novorođenčeta te o položajima i ritmu spavanja.
Iznimno je bitno da roditeljima prenese osnovne informacije o pravilnom presvlačenju. Također,  stavljanju djeteta u odgovarajući položaj za dojenje, o samim tehnikama dojenja te o prevenciji mastitisa.

Koliko će me puta posjetiti patronažna sestra tijekom tog prvog razdoblja? I do kada će ona dolaziti?

Broj posjeta patronažne sestre rodilji i novorođenčetu je individualan te ovisi o situaciji koju zatekne u kući. Ako majka ima većih problema s dojenjem, njegom djeteta ili nečim drugim, patronažna sestra može dolaziti svaki dan. U principu patronažna sestra će sama procijenititi kada je majka usvojila vještinu dojenja ili otklonila problem vezan za njegu novorođenčeta.

Ako se na početku problemi i pojave, bitno je znati da su oni uobičajeni, najčešće kratkotrajni i prolazni. Mladoj majci u većini slučajeva treba samo razgovor s osobom koja će svojim znanjem, stručnošću i profesionalnošću zadobiti njeno povjerenje. No, uz podršku sestre potrebna je i podrška obitelji.

Tekst: Franka Luetić, bacc. med. techn.
patronažna sestra

Foto: Freepik