Trudnoća i porođaj

Slinjenje u trudnoći – uzroci i rješenje

pitajmamu-slinjenje-u-trudnoći

Pretjerano slinjenje u trudnoći jedan je od neobičnih simptoma trudnoće s kojim se neke mame susretnu. Ipak, relativno je rijetka pojava i najčešće se veže uz jutarnju mučninu.

Ako ste među relativno rijetkim ženama kojima se usna šupljina puni slinom više nego obično, vjerojatno ste u prvom tromjesečju trudnoće. Pretjerano slinjenje u trudnoći ne zvuči nimalo privlačno niti ugodno, ali postoji razlog za ovaj čudni simptom. Naime, stručnjaci pretpostavljaju da je to način na koji vaše tijelo štiti vaša usta, zube i grlo od negativnog učinka želučane kiseline – koja se javlja čak i ako nemate mučnine.

Koji god bio uzrok, utješit će vas činjenica da se ne radi ni o čemu opasnom. No, možda vam se neće svidjeti to što nema lijeka za to. Osim poroda, naravno, ali većina ovakvih slučajeva riješi se puno prije.

Što ga uzrokuje?

Stručnjaci još uvijek nisu sigurni, ali najvjerojatnije je uzrok isti kao i kod brojnih trudničkih problema: trudnički hormoni. Kao da vam mučnina nije dovoljna, još se i sva ta suvišna slina nakuplja u vašim ustima, zbog čega biste čak mogli i preskočiti svoj idući obrok…

Saznajte više – O MUČNINAMA U TRUDNOĆI

Uzročnik bi mogla biti i sama mučnina, ali i žgaravica. No, pretjerano slinjenje u trudnoći može se javiti i ako se u okolini nalaze iritansi – tvari koje vam smetaju, iritiraju vaš organizam. To može biti na primjer dim cigarete. Isto tako, uzročnik može biti i karijes ili kakva druga oralna infekcija, neki lijekovi, izlaganje toksinima…

Što mogu učiniti?

Višak sline neće ispariti iz vaše usne šupljine, ali možda si možete malo olakšati nelagodan osjećaj. Evo kako:

  • Cuclajte led.
  • Koristite vodicu za ispiranje usta s pepermintom.
  • Češće perite zube pastom za zube s pepermintom.
  • Žvačite žvakaću gumu bez šećera.
  • Jedite ili popijte nešto kiselo, kao što je kriška limuna.

Foto: Freepik