Trudnoća i porođaj

12 lijekova za jutarnje mučnine

Niste zamišljali da ćete prve mjesece trudnoće provesti umorni i razdražljivi te da će vas hvatati mučnina na najmanji dašak muškog losiona za brijanje. No sada se borite s mučninom koja ne jenjava cijeli dan, a čuveni vam keksi od đumbira jednostavno ne pomažu. Srećom, ima mnogo drugih stvari koje možete iskušati…

1 NOSITE NARUKVICU ZA PUTOVANJA
Sjajne su za jutarnje mučnine, a pritišću i P6 akupunkturnu točku koja bi trebala blokirati signale što ih potiču. Točku možete pokušati pritisnuti i prstima – nalazi se otprilike tri prsta iznad ručnog zgloba. Zadržite pritisak deset sekunda i ponovite tri do pet puta. Dok pritišćete, udahnite, a kada opustite pritisak, izdahnite. Radite to kada god osjetite napadaj mučnine.

2 UZMITE TABLETU
Naravno, riječ je o trudničkim multivitaminima. Cink i vitamin B6 dobri su za prevenciju mučnine. Možete ih uzimati zasebno, no dobri će ih dodatci prehrani sadržavati uz ostale važne hranjive sastojke. Zamolite ljekarnika da vam preporuči prikladan proizvod.

3 UKLJUČITE SVOJ IPOD
Glazba može ublažiti mučnine ometajući signale između mozga i utrobe. Nije čudno da su vam uši povezane sa želucem – sjetite se kako se loše osjećate kada izgubite ravnotežu.

4 POPIJTE ČAJ
Možete kušati čaj od đumbira ili nešto posve drukčije ako ste ga se zasitili. Čaj od peperminta također je dobar za smirivanje želuca, a poboljšat će i vaš jutarnji dah.

5 VODITE DNEVNIK
Zabilježite doba dana u kojima se pojavljuju mučnine i navedite simptome. Tako ćete znati kada su vam „sigurna“ razdoblja i moći ćete planirati svoje obroke u to doba. Zapišite također stvari koje radite tijekom dana. Možda će vam pomoći otkriti što potiče mučnine pa ćete to moći izbjegavati.

6 ISPROBAJTE AKUPUNKTURU
Neka nedavna istraživanja pokazala su da akupunktura može olakšati jutarnje mučnine tretiranjem iste točke na ručnom zglobu koju smo spominjali kod akupresure. Pronađite izučenog stručnjaka za akupunkturu.

7 POPIJTE ŽLICU OCTA
Tijekom trudnoće žlijezde u ustima luče više sline, što može izazvati mučninu. Pomiješajte dvije do tri žlice jabučnog octa s toplom vodom i popijte uz doručak umjesto nadražujuće kave. Ocat će vam osušiti usta i olakšati mučninu.

8 PROŠETAJTE PARKOM
Lagano vježbanje ublažava trudničke simptome, uključujući žgaravicu i jutarnje mučnine. U stanci za ručak izađite iz zagušljivog ureda i prošetajte na svježem zraku. To će smiriti mučninu za ostatak poslijepodneva.

9 OKRENITE SE PRIRODI
Homeopatski pripravci praktično su rješenje jer možete birati različite za pojedine vrste mučnine. Sepia je dobra ako vašu mučninu prati iscrpljenost, Pulsatilla pomaže u zagušljivim prostorima, a Ipecacuanha  je dobra ako mučnina ne jenjava ni nakon povraćanja. Tablete treba staviti ispod jezika i sisati najmanje dvije minute, i to više od 30 minuta prije ili poslije jela ili pića.

10 NABAVITE ETERIČNA ULJA
Ublažavaju li snažni mirisi vašu mučninu? Nakapajte na maramicu nekoliko kapi pikantnog eteričnog ulja, poput limunova ili narančina ulja, i stavite pod nos kada osjetite neugodan miris.

11 REFLEKSOLOGIJA
Refleksologija utječe na unutarnje ograne pritiskom na područja na rukama i nogama za koja se smatra da su s njima povezana. Neke žene kažu da im je refleksologija usmjerena na područje želuca ublažila jutarnje mučnine.

12 POMOĆ U VAŠOJ TORBI
BOCA VODE
Tekućina ublažava mučninu i sprječava dehidraciju zbog povraćanja. Pijte između a ne tijekom obroka kako biste manje opterećivali osjetljiv probavni sustav.
PAKETIĆ PEPERMINTA
Pepermint smiruje želudac i prikriva neugodan zadah kada vam je mučno.
PLOČICA OD ŽITARICA
Redovito grickanje suhih grickalica pomaže smiriti želudac te vraća snagu ako ne možete zadržati obroke.
LEPEZA
U trudnoći će vam biti vruće zbog povišenog krvnog tlaka i trudničkih hormona, a vrućina pojačava mučnine.
PARACETAMOL
Hormoni koji divljaju i česti odlasci na zahod mogu dovesti do glavobolje. Paracetamol je jedino sigurno sredstvo protiv bolova koje možete kupiti bez recepta tijekom trudnoće.