Bebe i mališani

Starije dijete i nova beba – reakcije ukućana

pitajmamu-starije-dijete-i-nova-beba

Svaki član obitelji mora se prilagoditi na dolazak novog člana obitelji, a pogotovo starije dijete. Faze prilagođavanja su različite kao i ponašanje starijeg djeteta.

Danas smo u većinom kvalitetnim i bliskim odnosima s braćom i sestrama – oni su većini utočište i snaga u obitelji. Starije dijete i mlađa braća ili sestre povezani su neraskidivom vezom punom uspomena. Znaju nas oduvijek, s njima dijelimo sjećanja na djetinjstvo, brojne događaje, situacije koje su nas izgradile kao osobu.

Svako starije dijete u obitelji prošlo je fazu prilagodbe kada je stigla nova beba, što nosi brojne izazove za cijelu obitelj. Dok je jedno dijete u obitelji, roditeljska je pažnja nepodijeljena te su u cijelosti posvećeni tom djetetu. Dolaskom novoga djeteta rutina se mijenja te pred roditelje i dijete dolaze novi prilagodbeni zahtjevi.

Starije dijete može različito reagirati na novu bebu

Neka djeca se povlače u sebe, gube zanimanje za vršnjake i igru. Kod nekih dolazi do regresivnog ponašanja: tepanje, mokrenje u krevet, sisanje palca i slično. Neka pak djeca, suprotno navedenome, reagiraju agresivnim obrascima ponašanja prema drugima ili samo prema bebi. U stanju su odbijanja bebina ostanka u obitelji, govore da bebu treba vratiti u rodilište i slično. Neka djeca se brže prilagođavaju i uključuju u brigu o bebi.

VIŠE – Jeste li spremni za drugo dijete?

Roditelj ponajviše treba pomoći djetetu kako se nositi s prinovom i općenito promjenama unutar obitelji, a načini su brojni. Važno je unaprijed pripremiti dijete na dolazak prinove u obitelj. Roditelji mogu starije dijete uključiti u brigu o bebi na razne načine: izbor kolica, odjeće, pripremanje sobe, sudjelovanje starijega djeteta u njezi bebe i slično.

pitajmamu-starije-dijete-i-nova-beba
Međutim, neki roditelji u najboljoj namjeri opterete starije dijete obvezama prema mlađemu, što nije uputno. I starije dijete još je uvijek dijete koje ima svoje potrebe, interese, pravo na odrastanje i jednaku pažnju. Zbog ovakvih situacija neka djece moraju brže odrasti, a neka su više zaštićena. Važno je da se svi uključe u brigu za prinovu, ali uz pažnju i razumijevanje da starije dijete ima pravo na djetinjstvo.

I što činiti?

Da bi se ovo izbjeglo, roditelj može planirati individualno vrijeme sa starijim djetetom, kad će mu se posvetiti u igri, učenju i slično. Starije dijete možete izvesti van, dopustiti mu da odabere vrste aktivnosti, često komunicirati s njim.

VIŠE – Možda vam možemo pomoći odabrati ime za bebu?

Važno je uvijek pozitivno govoriti starijemu djetetu o prinovi, ali i mlađemu pričati o važnosti i ulozi starijeg brata ili sestre. Vrlo je bitna uloga oca koji neko vrijeme može starijemu djetetu nadomještati vrijeme kojeg majka ima manje i pridonijeti u stvaranju ravnoteže odnosa u obitelji.

Ljubomora

Osjećaj ljubomore starije dijete će gotovo pa sigurno osjećati prema prinovi i to je sasvim normalno i uobičajeno ponašanje. Dječje osjećaje ne treba ignorirati ili odbacivati. Djeci treba razgovor, prihvaćanje i osvješćivanje emocija. Ako djeca osjećaju da ih roditelj uvažava, pristupa svakomu prema njegovim potrebama, nastoji ga razumjeti, razvit će osjećaj samopouzdanja te će negativni osjećaji prema prinovi brzo nestajati.

Dobivajući poštovanje svakog svog osjećaja, starije dijete dobiva prostor za suočavanje s promjenom, osobni rast i razvoj. Uči se zdravoj i kvalitetnoj komunikaciji. Roditelji su nekada u brizi za mlađe dijete, pa su, da bi mu ugodili, stroži prema starijem djetetu: ono mora biti tiše, mijenjati neke rituale i načine igre. Međutim, bebe su vrlo fleksibilne i potrebno je zadržati poštovanje prema starijem djetetu te ne braniti mnogo stvari zbog prinove.

Uloga roditelja

Roditelj može uputiti starije dijete u nadolazeću promjenu pričom o novorođenčadi i o tome kako je i sam nekad bio novorođenče, pokazati mu fotografije i slično. Djetetu nije poželjno odmah govoriti o igri s novim djetetom jer do toga neće doći još neko vrijeme.

VIŠE – Kako organizirati dječji ormar?

Mnogo je aktivnosti u koje se starije dijete može uključiti: izbor igrački, biranje imena, priprema sobe prije dolaska mlađega brata ili sestrice… ali uz pažnju da se i starije dijete i dalje osjeća važno i posebno iako više nije jedinac. Najgora je opcija odmaknuti starije dijete tijekom brige za novorođenče. To ga može povrijediti na više razina i onemogućiti stvaranje bliske veze s prinovom. Uz ovu promjenu dobro je ne uvoditi nikakve druge promjene za starije dijete dok se ne navikne na novonastalu situaciju.

Knjige i slikovnice uvijek su dobar izbor tijekom prerađivanja bilo kakvih promjena s djetetom. Problemska slikovnica koja tematizira određene stvari može poslužiti kao alat u radu s djetetom.

Majci je velik izazov uspostaviti ravnotežu kad dođe prinova u obitelj. Nastojeći ugoditi svima, česte su situacije da se majke osjećaju rastrgano i umorno. Nužno je prihvatiti promjenu i dati vremena i sebi te odvojiti vrijeme za regeneriranje vlastitih snaga.

Djeca sve brže usvajaju putem igre. Jedan je od načina suočavanja s promjenama probuditi u djeci međusobnu ljubav i privrženost zajedničkim aktivnostima. Tako se otpočetka njeguje i razvija topla i čvrsta veza između braće i sestara.

Tekst: Antonia Radeljak, mag. paed.

Foto: Freepik