Imena za bebu

Možda vam možemo pomoći odabrati ime za bebu

odabir imena za bebu

Stiže vaše klupko sreće, a vi imate na pameti samo jedno: kako će se zvati?! Ne možemo odabrati umjesto vas, ali možda bismo vam mogli pomoći odabrati ime za bebu.

Ne možete se nikako odlučiti za ime za bebu, a termin je sve bliže i bliže. Niste sigurni ček niti u kojem smjeru ići. Da, svjesni smo da je to velika i važna stvar, pa nije ni čudno da vas toliko muči. Neki će reći da je to prvi poklon koji darujete djetetu. Jeste pod dovoljnim pritiskom?

Krenimo, dakle, sa savjetima koji bi vam mogli pomoći!

Izbjegavajte prolazne trendove

Ime vašeg djeteta će trajati i proći razna razdoblja. Zapitajte se: hoće li ovo što vam je na umu zvučati smiješno za 10 godina? Hoće li djeca zezati vaše dijete u školi nekom rimom? Hoće li moje dijete morati neprestano slovkati svoje ime?

Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja „da“, možda je bolje da odustanete od tog imena. Naravno, ovdje ne mislimo na imena iz drugih kultura, ona su nešto sasvim drugo.

Klasična imena ne moraju biti dosadna

Nemojte odmah pomisliti na uobičajeno popularna imena poput Ivana, Petar, Ana ili Karlo. Neki će izabrati i ova, i to je sasvim u redu. No, ako razmišljate o klasičnim imenima, možda biste mogli probati s onima koja su tu već stoljećima, ali nisu u žiži. Na primjer Julijana i Valerija ili pak Antun i Damjan.

Proučite obiteljsko stablo

Ono bi moglo biti divan izvor imena koja sa sobom nose i dodatnu povezanost. Možda za neke iz obitelji niste ni čuli, a možda ste neka imena čuli puno puta, ali ih niste proučavali u ovom kontekstu. Razgovarajte sa starijima iz obitelji koji bi vam mogli pomoći. Posebno je kad odaberete ime koje vam je lijepo, ali sa sobom nosi i dodatnu vrijednost.

Odajte počast svojoj kulturi

U svakoj kulturi, pa tako i našoj, ima predivnih imena koja već dugo nisu izrazito popularna. Dajući djetetu takvo ime odajete počast svojoj kulturnoj baštini. Cvita ili Zora predivna su imena za curice, a Mislav i Branimir ujedno snažna i nježna imena za dječake.

Potražite značenje

Važno je znati značenje imena koje dajete djetetu. Odnosno, ako ste možda već odabrali nekoliko imena, važno je provjeriti imaju li neka skrivena značenja. Možda vam se sviđa zvuk imena, ali možda ne biste željeli da vaše dijete nosi ime koje znači „nesretna“ ili „slijep“.

Možda ćete odabrati ignorirati to značenje, ali onda budite spremni nasmijati se i odmahnuti rukom ako vas netko zatekne znanjem značenja tog imena.

Razmislite o nadimcima

Možda vam se neko ime jednostavno svidi, ali razmislite uvijek o mogućim nadimcima. Možda vam se neka daljnja rođakinja zvala Regina i vama to baš dobro zvuči, ali – razmislite ponovno. Djeca znaju biti jako okrutna…

Provjerite ime s nekoliko ljudi kojima uistinu vjerujete.

Izgovorite naglas ime i prezime

Znate, kao ono kad curke pokušavaju zamisliti kako je to kad se za nekog udaju. Izgovorite ime i prezime svog djeteta naglas u više navrata i u različitim prilikama. Provjerite i na Googleu postoji li možda neka osoba koja se tako zove, a ne biste željeli da ju se povezuje s vašim djetetom. Možda ne želite da vam govore „Nije li se neka zvijezda filmova za odrasle zvala tako?“

Foto: Freepik