Trudnoća i porođaj

Proširene vene – neugodna pojava u trudnoći

proširene vene

Znate li da oko 40 posto trudnica pati od proširenih vena?

Nagle hormonske promjene sastavni su dio trudnoće, a proširene vene ponekad su neugodna neželjena pojava u okviru tog procesa. Kako pokušati smanjiti „štetu“ i održati stvari pod kontrolom?

Prehrana

Sočne, mesnate kupine bogate su flavonoidima, osobito rutinom, koji osnažuje kapilare, smanjujući rizik od proširenih vena. Ovo ukusno voće dobar je izvor i tanina, koji sprječava „curenje“ krvnih žila, odnosno ono što nazivamo „pucanjem kapilara“.

Odmarajte

Svake večeri, prije nego što legnete u krevet, otuširajte bolne noge hladnom vodom. Možda ne zvuči ugodno, ali pomaže! Ili na noge stavite fine, hladne obloge.

Oni će pomoći da se vene stisnu, a time će one biti i manje vidljive. Ako se još premišljate oko hladna tuša i obloga, znajte da će hladnoća potaknuti krvotok, olakšati grčeve u nogama, smanjiti njihovo naticanje i ublažiti težinu koju osjećate u njima na kraju dana. Topla voda ima suprotni učinak, pa izbjegavajte vruće kupke i vruću vodu.

Noge u zrak!

Proširene vene, rekli smo već, uobičajena su popratna pojava u trudnoći. Nastaju kada mali zalisci unutar vena, koji funkcioniraju kao ventili, prestanu raditi kako treba. Uobičajeno je da krv teče kroz vene do srca bez ometanja, a na tom putu prolazi kroz puno zalistaka koji se otvaraju i propuštaju krv da prođe, ali ne i da se vrati istim putom.

No, u trudnoći hormon progesteron opušta vene, stoga krv ne može jednakom lakoćom prolaziti kroz njih. Volumen krvi u tijelu trudnice također se poveća, što stvara pritisak zalistcima, ali i venskim stijenkama. Pritisak iz vaše rastuće maternice može također poremetiti krvotok u nožnim venama. Sve to može oslabiti i oštetiti zalistke, zbog čega će oni „dopustiti“ da se krv vraća u suprotnom smjeru. To će uzrokovati naticanje i ulegnuće venskih stijenki.

Dobra je vijest što si možete pomoći – i to vrlo jednostavno. Podignite noge u zrak, što će poboljšati cirkulaciju kroz noge. Gurnite neki udoban jastučić, deku ili bilo što što će dignuti vaše noge iznad razine srca. Radite to što češće.

Liječite

Simptomi proširenih vena trebali bi se početi poboljšavati tri do 12 mjeseci nakon poroda. Jabučni ocat sa svojim protuupalnim svojstvima može biti vaš saveznik u oporavku. Smanjit će natečenost te poboljšati protok krvi. Pomiješajte jabučni ocat s vodom u omjeru pola-pola pa tu tekućinu polako pamučnom krpicom ili gazom umasirajte u bolna ili kritična mjesta na nogama te ih porom i prekrijte krpicom. Pričekajte 20 minuta te isperite.

Ljuljajte

Što više koristite nožne mišiće, to će krvotok u nogama biti bolji, što znači da će krv iz vaših nogu uspješnije i lakše dolaziti do srca. Ako ste zbog posla osuđeni na dugotrajno sjedenje, neka vam ljuljanje stopala prijeđe u naviku. Kako to izvesti? Dakle, u sjedećem položaju uprite se prstima o pod i podignite stopala. Prste i dio ispod njih upirite u pod dok su vam pete u zraku. Potom promijenite položaj pa se u pod uprite petama, a pustite prste da „gledaju“ prema gore. Ponovite to nekoliko puta različitom brzinom te više puta tijekom dana.

Foto: Freepik