Trudnoća i porođaj

Neobične pojave u trudnoći? Ima ih i nisu rijetkost

neobične pojave u trudnoči

Neobične pojave u trudnoći nisu rijetkost…

Neobične pojave u trudnoći bit će česte, a neke će vas ostaviti i bez teksta. Evo ih!

POSTAT ĆETE STRUČNJAKINJA U PRONALAŽENJU NAJBLIŽEG ZAHODA

Vaši bubrezi rade pojačano i imate veću količinu tjelesnih tekućina nego inače. U kombinaciji s bebom koja raste i pritišće vaš mjehur, to znači mnogo posjeta ženskim prostorijama.

TRUDNOĆA POSPJEŠUJE RAD MOZGA

To znači da ćete s lakoćom pamtiti bezbrojne činjenice o bebama (no ipak ćete zaboraviti da je vašoj prijateljici rođendan i gdje ste stavili ključeve od automobila).

U USTIMA ĆETE IMATI METALNI OKUS

Zvuči neobično, znamo, no hormonalne promjene i mučnine mogu u prvim tjednima trudnoće stvoriti užasan metalni okus u vašim ustima. Često je to pokazatelj da ste trudni. Voćni sokovi i hrana jakog okusa mogu pomoći ublažiti taj okus.

NE TREBATE JESTI ZA DVOJE – SAMO JEDITE ZDRAVIJE

Ovo je malo razočaranje ako ste se veselili da ćete smjeti udvostručiti svoje večere. Potrebno vam je samo 200 dodatnih kalorija na dan. To su dvije trećine čokoladice ili dvije kriške tosta, i to – žao nam je – samo u zadnjem tromjesečju trudnoće.

CIJELI ĆETE SE DAN OSJEĆATI IZGLADNJELO

Hormonalne promjene utječu na razinu šećera u krvi. Ishod – bit ćete tako gladni da ćete htjeti pojesti vlastitu ruku!

Jedite mnogo bjelančevina i složenih ugljikohidrata (poput cjelovitog kruha i smeđe riže) kako biste tijelu osigurali stalni izvor energije.

BIT ĆETE UMORNI KAO NIKAD PRIJE

Mislite da ste bili iscrpljeni nakon nekih cjelonoćnih tuluma ili burnog tjedna na poslu? Razmislite ponovo. Prvih 12 tjedana trudnoće jedva ćete vući noge i držati oči otvorenima. Vaše tijelo radi napornije nego ikad, a umor uzrokuje i visoka razina hormona koji skakuću naokolo.

ČUDESNI STE!

Tijekom trudnoće vaše srce radi pojačano i tjera kroz tijelo dodatnih 1,5 litara krvi kako bi bebu opskrbilo svim hranjivim sastojcima koji su joj potrebni. I pluća rade prekovremeno, dostavljajući dodatne količine kisika za oboje. Vaše tijelo svoj zadatak obavlja vrhunski i osjećat ćete da ste u dobroj formi.

SEKS JE BOLJI NEGO IKADA

U trudnoći možete biti ili jako željni seksa ili sasvim nezainteresirani za njega.

No u svakom slučaju, kada vas obuzme pravo raspoloženje, visoka razina hormona progesterona i estrogena učinit će vašu vaginu, usne i prsa posebno osjetljivima izmamljujući vam strastvene uzdahe. Stoga, samo naprijed!

VAŠE JE TIJELO IZGRADILO NOVI ORGAN

Posteljica se razvija oko drugog ili trećeg tjedna trudnoće. Ona bebu opskrbljuje svim potrebnim hranjivim sastojcima i uklanja njezine otpadne tvari. Do kraja trudnoće posteljica će težiti šestinu bebine težine, bit će velika kao tanjur i izgledati kao sirova jetra!

LAKŠE ĆETE POCRNJETI

Da, da, lakše ćete izgorjeti na suncu. Koža vam možda neće tamnjeti jednoliko, pa se na njoj mogu pojaviti mrlje (to ne izgleda baš sjajno). Nemojte zaboraviti kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, čak i ako se izlažete zimskom suncu.

VAŠA JE MATERNICA ZAŠTIĆENO MJESTO

Budući da vaša beba nosi i gene vašeg partnera, uobičajena bi reakcija tijela bila odbacivanje toga „stranog tkiva“. To sprječava posteljica šaljući poruke vašem imunosnom sustavu.

STVARI MOGU POSTATI ZAMAGLJENE

Ako za zamućeni vid ne možete okriviti tri čaše vina, krivnju pripišite hormonima (opet). Leće vaših očiju mogu nabubriti od tekućine, što će smanjiti kvalitetu vašega vida. Možda ćete kontaktne leće morati zamijeniti naočalama.

BEBU MOŽETE OKRENUTI PRIJE PORODA

Bebi možete pomoći da se okrene glavom prema dolje (položaj lakši za porod) provodeći od 34. tjedna neko vrijeme „na sve četiri“ i sjedeći tako da su vam kukovi iznad koljena.

IZ TRUDNIH GRUDI MOŽE CURITI

Prema kraju trudnoće vaše novootkriveno bujno poprsje može uzrokovati katastrofu lučeći kolostrum – tekućinu koja će hraniti vašu bebu prva tri dana njezina života. Najbolje je dobro se opskrbiti umetcima za grudi kako biste izbjegli pojavu neugodnih mrlja na majici. Možete primijetiti i kako su vam grudi i trbuh koji raste prošarani jasnim plavim venama. One bebi donose povećanu količinu krvi i hrane vaše tijelo. Ne brinite se, vene će nestati poslije porođaja.

NEMA VIŠE PETA!

Elegantnim visokim potpeticama možete mahnuti „doviđenja“. Vjerovali ili ne, vaša se stopala tijekom trudnoće mogu povećati za cijeli broj. Trudnički hormoni omekšat će zglobove u njima i uzrokovati rastezanje stopala. I začudo, ona se možda više nikad neće vratiti na svoju staru veličinu.

Foto: Pexels