Trudnoća i porođaj

Trudnički mozak više nije mit, a događa se gotovo svima

trudnički mozak

Trudnički mozak ili popularno zvan mamnezija je zaboravljivost i to izražena, kao i manjak logičkog zaključivanja tijekom trudnoće.

Trudnički mozak pogađa gotovo sve trudnice ali u različitom opsegu. I ne, nije to opasno, niti neobično. Sve će se vratiti “na svoje” jednom kada rodite.

Ključeve sam ostavila u hladnjaku!

Istraživanja su pokazala da pod utjecajem hormona, ali i zbog svih silnih promjena koje se događaju u glavi trudnice, često postanu zaboravne. Najčešće i najviše u posljednjem tromjesečju kada se zna dogoditi i gubitak sposobnosti snalaženja u prostoru.

Zašto sam ostavila ključeve u hladnjaku?

Naime, hormoni uvelike utječu i na mentalne kapacitete mame. Tijekom trudnoće žena je vrlo fokusirana na ono što se događa da često zaboravlja neke stvari koje su joj do jučer bile normalne. Trudnoća je dakako i vrijeme velikog uzbuđenja sa samo jednim ciljem – bebom. Normalno je da će se tada i poneka sitnica zaboraviti ili smetnuti s uma.

No, sve te promjene su vrlo blage i nestat će odmah nakon poroda. Tada će krenuti neke druge smetnje koje neće biti pod tolikim utjecajem hormona, već neispavanosti, uzbuđenja, brige i veselja.

Mamnezija ili drugo stanje

Valja imati na umu da trudnice zaista i jesu u drugom stanju i da je potpuno normalno da pate od mamnezije. Njihovo tijelo i njihov mozak radi cijelo jedno novo tijelo i mozak! Stoga, budite nježni prema trudnicama, a trudnice budite nježne prema sebi, jer sve ono što radite, pa i ono što ste zaboravile uraditi, je fantastično!

Foto: Freepik