Trudnoća i porođaj

Kako imati mirnu i opuštenu trudnoću

nifty, nifty test, trudnica, trudnoća

Jednom kada u tebi počne rasti novi život, kao buduća mama stavljena si u poziciju donošenja velikih odluka. Jedna od tih je i odlučiti se za neki od prenatalnih testova kako bi od samog početka bila sigurna u zdravlje svoje bebe.

Plus na testu, prvi ultrazvuk, prvi otkucaj srca tvog malog sustanara… Brzo nakon toga i prve brige; hoće li sa mojom bebom biti sve u redu? Hoću li joj u 9 mjeseci moći ponuditi najbolje moguće uvjete za rast i razvoj u svojem tijelu? Hoće li se moja beba roditi zdrava?

Na svu sreću, suvremena je medicina napredovala do te mjere, da na većinu najvažnijih pitanja kao što je zdravlje bebe u majčinom trbuhu, lako možemo dobiti odgovor pomoću jednostavnih pregleda i prenatalnih testova.

Prenatalni test

Nifty test je dobro poznat prenatalni test kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. To je neinvazivni test, što znači da ne zahtjeva ulazak u tijelo trudnice, čineći ga potpuno sigurnim, jednostavnim u isto vrijeme pouzdanim i točnim.

nifty, nifty test, trudnoća

Svaka ga trudnica može napraviti već od 10. tjedna trudnoće, jer se tako može uvjeriti u zdravlje svojeg djeteta, koji je tek počeo sa svojim rastom i razvojem. Vađenjem venske krvi buduće majke, jednostavnim postupkom, koja se dalje najmodernijom tehnologijom analizira kako bi se saznalo je li u djetetovoj DNA prisutna kakva kromosomska nepravilnost.

Dostupnost testa Nifty

Nifty test je dostupan svim trudnicama, međutim posebno se preporuča budućim majkama koje:

  • Imaju 35 ili više godina
  • Ultrazvuk ploda ukazuje na povećan rizik za aneuploidije
  • Su imale ponavljajuće pobačaje ili su bile na umjetnoj oplodnji
  • Imaju prethodnu trudnoću sa nekom trisomijom
  • Imaju kontraindicirane invazivne prenatalne testove, kao što je predležeća posteljica (placenta previa), rizik od pobačaja ili boluju od HBV

Nifty test je sada izbor sve većeg broja budućih roditelja, koji se žele uvjeriti u zdravlje svojega djeteta. To im omogućuje da razdoblje trudnoće prožive mirno i da se u miru mogu pripremati na rođenje novog člana obitelji.

Kada je vrijeme za testiranje?

Većina trudnica se odlučuje za Nifty test nakon ultrazvučnog pregleda nunhalnog nabora u 12. tjednu trudnoće, međutim Nifty se može provesti već od 10. tjedna trudnoće. Nakon uzimanja krvi trudnica rezultate može očekivati unutar unutar 6-8 dana, što je još jedna prednost samoga testa, jer se na rezultate drugih testova (amniocenteza, biopsija korionskih resica…) čeka znatno duže.

Nifty test je napravilo više od 3.500.000 trudnica u svijetu i analize su pokazale da je točnost NIFTY testa veća od 99%, zbog čega se na njega oslanjaju ginekolozi u više od 50 svjetskih država. Lažno pozitivni rezultati su zabilježeni u 0,05% napravljenih testova, što dodatno potvrđuje pouzdanost napravljenog testa.

U Hrvatskoj se Nifty može napraviti kod više od 60 ginekoloških ordinacija i poliklinika, dodatne informacije možete pronaći na: https://www.nifty-test.hr/gdje_mogu_napraviti_nifty/

Za više informacija može posjetiti web stranicu.