Trudnoća i porođaj

Pripremite se za rađanje već danas – donosimo savjete kako

rađanje

Trudni ste – velika sreća, veliko oduševljenje. No tada vam sine da ćete morati stvarno roditi. Pomisao na to može vas uznemiriti, no vrijedi imati na umu da je dan rađanja samo jedan ili dva od 29 565 dana, koliko ih čini prosječan životni vijek žene.

Rađanje je od davnina sasvim prirodan i uobičajen proces kroz koji prolazi većina žena. Sada kada smo to napisali, možemo priznati da je rađanje velika stvar i morali biste biti super hladnokrvni (ili pomalo čudni) da izbjegnete bojazni.

No bilo da ste trudni tri ili devet mjeseci, možete učiniti mnogo kako biste bili sigurni da ćete biti fizički i psihički spremni za taj vrlo poseban događaj. Veoma je važno da napravite sve što možete kako biste svoje tijelo pripremili za rađanje. Inače bi bilo kao da kažete da ćete bez ikakvih priprema trčati maraton. Zamislite da se pojavite na utrci govoreći „baš da vidim kako će mi ići“.

INFORMIRAJTE SE

Informacije o onome što možete očekivati dat će vam samopouzdanje. Što više znate, manje ćete se brinuti. Mnogo čitajte, pohađajte trudnički tečaj i iskoristite primalju kao izvor informacija. A ako ste nervozni, neka vam vaši živci budu poticaj za pripremanje. Kod rađanja postoje stvari  koje se ne mogu kontrolirati, no možete učiniti mnogo kako biste pozitivno utjecali na ishod.

Sada, dopustite si jedan užasnuti vrisak (u pravu ste, to može biti zbilja užasno zastrašujuće). Jeste? U redu, a sada uzmite svoje rađanje u svoje ruke. Slijedite naš plan koji vam jednostavnim ali učinkovitim koracima iz mjeseca u mjesec poboljšava izglede da će vam porođaj biti doista pozitivno iskustvo. Ne samo da ćete time izbjeći 40 tjedana brige nego svoj porod možete učiniti bržim i manje bolnim ako ste opušteni…

U TREĆEM MJESECU…
počnite vježbati mišiće dna zdjelice

Čim otkrijete da ste trudni, rezervirajte malo kvalitetnog vremena za dno svoje zdjelice. Istraživanja su pokazala da žene koje su vježbale dno zdjelice rjeđe imaju produženu fazu tiskanja tijekom poroda. Jaki mišići dna zdjelice pomažu bebinoj glavi da se okrene u ispravan položaj za rađanje. Mišići dna zdjelice protežu se od pubične kosti do kralježnice i pomažu držati maternicu i mjehur. Ne možete ih pronaći?

To su mišići kojima se koristite kada želite zaustaviti mokrenje. Ojačajte ih tako da ih stisnete prema gore i unutra te zadržite sekundu prije opuštanja, 10-15 puta u nizu najmanje jednom dnevno.

Ako vam je neugodna pomisao na vježbanje donjih dijelova tijela, upišite se na pilates – jačanje dna zdjelice u središtu je tih vježbi.

U ČETVRTOM MJESECU…
upišite se na tečaj joge

Sada kada je prošla iscrpljenost i osjećaj teških udova prvog tromjesečja, stara vam se energija vjerojatno vratila. Iskoristite to najbolje što možete i bacite se na vježbanje. Rađanje je zahtjevan proces. Ako niste u formi, mogli biste se iscrpiti i leći, što smanjuje šanse da ćete imati normalan, vaginalan porod.

Trudnička je joga savršena jer nema skakanja i udara. Uspravno čučanje idealan je položaj za rađanje, no za to su vam potrebne jake noge. Joga ojačava te mišiće.

Osim što vam daje željezna bedra, joga vas čini gipkom, smanjuje stres i otvara zdjelicu. Također, pomaže vam vježbati pravilno disanje, nešto što se tijekom poroda lako zaboravi. Normalno disanje može spriječiti iscrpljivanje, a usredotočenost na dah odvratit će vam misli od bolova.

U PETOM MJESECU…
razmislite kakav porod želite

Kada se na snimanju u 20. tjednu ustanovi da je sve u redu, počnite razmišljati o tome gdje i kako želite roditi.

Raspitajte se što vam je sve dostupno i razmislite o tome što vam je najvažnije. Na primjer, jedna bolnica možda ima najbolju opremu, no druga bi mogla nuditi rađanje u vodi ili na stolčiću. Čak i ako ste se odlučili za bolnicu koja vam je najbliža, vrijedi se raspitati o tome koje su vam sve mogućnosti na raspolaganju.

U ŠESTOM MJESECU…
jedite za porod

I hrana vam možete pomoći da imate bolji porod. Jedite namirnice koje sadrže prijeko potrebne masne kiseline poput orašida, plave ribe (ali ne više od dva obroka tjedno) i lanenog ulja. One potiču stvaranje hormona prostaglandina, koji omekšava vrat maternice tijekom rađanja. Dobro je također jesti više hrane bogate magnezijem, poput cjelovitih žitarica i povrća s tamnim lišćem.

To daje snagu i povećava izdržljivost. Uskoro ćete ući u treće tromjesečje kada je preporučljivo jesti dodatnih 200 kalorija dnevno. No morate si utuviti u glavu da je to samo jedna jabuka ili nekoliko zobenih keksa s humusom. Kako biste imali najviše izgleda za normalan porod, morate imati idealnu tjelesnu težinu. Ako ste prije trudnoće imali zdravu kilažu, trebali biste dobiti negdje između 9 i 16 kilograma.

U SEDMOM MJESECU…
pohađajte trudnički tečaj

Ako vas zanima neka posebna tehnika, poput hipnorađanja ili aktivnog poroda, raspitajte se postoje li takvi tečajevi koje biste mogli pohađati. No čak i ako se upišete na takvo što, nemojte preskočiti standardne tečajeve koji se nude svim trudnicama i obično počinju osam do deset tjedana prije predviđenog termina.

Ne samo da ćete na njima naučiti najvažnije stvari o rađanju nego ćete dobiti uvid o onome što možete očekivati od svoje bolnice.

U OSMOM MJESECU…
počnite masirati međicu

Masiranje međice (kože između vagine i anusa) možda ne zvuči baš privlačno, ali može vam pomoći da smanjite rizik od pucanja ili potrebu za epiziotomijom tijekom poroda. Počnite sa svakodnevnim masažama otprilike šest tjedana prije poroda. Na ruke nanesite malo maslinova ili biljnog ulja. Palčeve stavite oko 4 cm u vaginu.

Pritišćite dolje prema stražnjem otvoru i van na stranu dok ne osjetite blago peckanje ili trnce. Zadržite pritisak oko dvije minute ili dok vam to područje malo ne utrne. Potom, dok i dalje tiskate, nježno masirajte donju stranu vagine nekoliko minuta. Palčevima nježno gurajte naprijed i prema van, rastežući kožu onako kako će to činiti bebina glava kada počne izlaziti.

U DEVETOM MJESECU…
kupite loptu za rađanje

Lopta za rađanje može se koristiti tijekom poroda za olakšavanje bolova, jer ljuljanje može smanjiti neugodu, ali dobro će vam doći i prije. Sjedenje na lopti u posljednjim tjednima trudnoće mnogo je bolje od sjedenja na sofi. Svijeni položaj skraćuje mišiće u kukovima i smanjuje prostor koji ima beba.

To joj otežava da se okrene u ispravan položaj. Ljuljanje na lopti dok gledate televiziju pomoći će vam da izbjegnete taj skvrčeni položaj. Preporučujemo ove veličine: 55 cm ako ste niži od 157 cm; 65 cm ako imate između 160 i 177 cm; 75 cm ako ste viši od toga.

Foto: Pixabay