Trudnoća i porođaj

Porod lak i bez muke? Tajna je u vama…

Lakši i brži porod

Pred kraj trudnoće svaka se trudnica raspituje što je to što joj je neophodno za porod. Zanima ih što treba ponijeti u rađaonu, a što za kasnije. Istina je samo jedna: najvažnije što vam treba je oksitocin – hormon sreće, bez kojeg doslovno ne možete roditi.

Taj je hormon poznat kao „hormon ljubavi“, a on je taj koji nam pruža onaj topli, opijeni osjećaj. Osjećaj nalik onom nakon, znate već… maženja. Čuli ste sigurno za drip. E, pa drip je sintetička verzija oksitocina. Dakle, ako vaše tijelo ne proizvodi dovoljno oksitocina, na porodu će vam ga dati – intravenozno. Porod će ubrzati sintetički oksitocin, ali možete i vi uposliti svoj, da što lakše i brže prođe!

Dakle, kad se idući put pitate što spakirati u torbu, neka vam oksitocin bude na prvom mjestu. A ako se pitate kako potaknuti proizvodnju tog hormona, evo nekih trikova!

Započnite dovoljno rano

Nemojte čekati porod ili  da vam počnu trudovi da biste počeli razmišljati o oksitocinu. U posljednjim danima trudnoće budite uz prigušeno svjetlo, uz što manje buke. Posljednje kupovine neka obavlja partner!

Volite se

Kad zamišljamo idealan seks većina nas zamišlja svijeće, mekani tepih, vatru u kaminu… To je sve zbog – oksitocina. Poradite na oksitocinu postavljanjem patetično romantične scenografije i prepustite se…

Opustite se

Partner će, vjerojatno, biti nervozan. No, recite mu da to nema smisla i da jednostavno mora biti tu za vas. Neka vas čuva, pazi i mazi.

Gnijezdite se

Instinkt svijanja gnijezda shvatite ozbiljno i uistinu stvorite svoje gnijezdo. Mjesto na kojem ćete roditi uvjetovat će mogućnosti, ali pokušajte doslovno uz pomoć plahti i jastučnica saviti gnijezdo tamo gdje ćete roditi. Svi sisavci se žele osjećati sigurno i ugodno dok rađaju.

Osjetite ljubav

Prisjetite se trenutaka u životu kad ste se osjećali posebno voljeno i kad ste vi osjećali posebnu ljubav. Takvu ljubav sada pokušajte osjetiti za svoje novorođenče koje dolazi. Razmišljajte kako ga već volite i koliko ćete ga tek voljeti kad stigne.

Ljubite se

Ljubakanje s partnerom u ranim stadijima poroda sjajan je put do vrijednog oksitocina. Ne sramite se: ljubite se, gledajte u oči, šapućite, razgovarajte „prljavo“ – ili što god vam već odgovara.

Dirajte si bradavice

Dobro, da, ovo je malo rubna tema. No, ako želite potaknuti proizvodnju oksitocina pomoći će vam uzbuđenost – bilo što od senzualnog diranja bradavica do masturbacije pomoći će ubrzati vaš porod. Ovo može biti posebno korisno ako vašim trudovima treba malo duže.

Koža o kožu

Bez obzira na to kako ste rodili, zatražite da vam daju bebu na prsa ako želite stimulirati oksitocin. Ovo će vas jednostavno preplaviti oksitocinom.

Foto: Freepik