Bebe i mališani

Ljeto je idealno godišnje doba za odvikavanje od pelena

odvikavanje od pelena

Ako je vaš mališan u pravoj dobi, ljeto je idealno vrijeme za odvikavanje od pelena.

Većina djece spremna je za odvikavanje od pelena u dobi od oko 20 mjeseci, no djevojčice su za to nerijetko spremne ranije od dječaka. Postoji nekoliko parametara prema kojima možete procijeniti je li vaše dijete spremno odbaciti pelene.

Spremnost

Najprije provjerite je li vaše dijete uopće spremno na izlazak iz pelena, može li pokazati svoje potrebe. Uvijek krenite s ohrabrenjima i podrškom. Ako dijete odbija odbaciti pelene, vaš će pritisak samo stvoriti napetu atmosferu i izazvati novi otpor. Ako dijete ima redovitu stolicu, oponaša vaše ponašanje u kupaonici, signalizira kada mu se piški ili kada mora obaviti veliku nuždu, razumije jednostavne upute, ne želi biti u mokroj peleni, nije u fazi u kojoj sve odbija, normalno hoda i sjedi, pokazuje potrebu za samostalnošću… spremno je za odvikavanje. Bez obzira na to jeste li se odlučili za kahlicu ili poklopac za wc školjku, važno je djetetu stvoriti rutinu. Kahlica je dobar izbor jer je prilagođena djetetovu stasu, no neki roditelji tvrde da je poklopac za zahodsku školjku praktičniji jer se dijete odmah navikava na uobičajeni toalet.

Odvikavanje

Oboružajte se strpljenjem i upornošću! Kako dijete lakše kontrolira crijeva nego mjehur, dobro je početi s velikom nuždom. Izbjegavajte dio dana u kojem se djetetu spava ili kad je razdražljivo ili gladno. Nemojte ga prisiljavati ako se boji. Uzmite stanku od nekoliko dana i pokušajte ponovo.

Na početku dopustite djetetu da kahlicu smjesti gdje mu je najugodnije. No, to ne znači da je trebate staviti ispred televizora jer će kahlica tako postati sve osim mjesta za obavljanje nužde. Kada se dijete na nju navikne, stavite ju u kupaonicu. Nemojte se ljutiti ako dijete čini pogreške i ponekad napravi nered. Negativna reakcija mogla bi dovesti do opstipacije, jer će dijete početi zadržavati stolicu.

Strah

Dijete možda odbija sjesti na kahlicu jer se upravo nje boji. Pokušajte s drukčijim oblikom, različitim nastavcima za zahodsku školjku ili jednostavno odlazak na wc učinite zabavnim. Ponekad pomaže ako djetetu objasnite kamo odlazi kakica, pa mu njegove „rezultate“ pokažite.

To će mu pomoći da poveže sjedenje s rezultatom. Nakon toga ispraznite sadržaj u zahodsku školjku, a djetetu dopustite, na primjer, da samo pusti vodu.

Higijenske navike

Pobrinite se da svaki put nakon sjedanja na kahlicu opere ruke. Pretvorite to u zabavu. Djeca se vole igrati vodom, pa ako dijete obavi nuždu u kahlicu, dopustite mu za nagradu da, dok pere ručice, nekoliko minuta uživa u igranju vodom. Kada dijete obavi nuždu u kahlicu, nagradite ga. To vrijedi i za svaku najavu da treba kakati ili piškiti – dajte mu nešto u čemu uživa.

Dosljednost

To je zlatno pravilo odgoja. Ako idete na put, ponesite dječju dasku za wc. Ako idete u kupnju, ne posežite za pelenom. Neka obavi nuždu prije izlaska iz kuće.

Kada odlučite početi s odvikavanjem djeteta od pelena, pobrinite se da i ostali budu uključeni u taj proces. Obavijestite bake, tete u vrtiću… Tako će znati što mogu očekivati i što trebaju učiniti.

Noćno odvikavanje

Čak i kada je dijete naučeno danju koristi kahlicu, noćno odvikavanje gotovo da je zaseban proces. Djetetov organizam, naime, još nije dovoljno razvijen kako bi mu tijekom noći odašiljao signale o potrebi za odlaskom na wc. U prvo vrijeme ne dajte mu previše tekućine prije spavanja i naviknite ga na odlazak na kahlicu mora li piškiti tijekom noći. Neki roditelji ostavljaju kahlicu pokraj kreveta.

Kada nekoliko noći zaredom noćne pelene ostanu suhe, dijete je vjerojatno spremno i za noćno odvikavanje. Prema pojedinim statističkim podacima, od dnevnog do noćnog odvikavanja prođe i šest mjeseci. U svakom slučaju, tri do pet suhih noćnih pelena znak je kako je vrijeme da mu ih više ne stavljate.

Ne u stresnom razdoblju

Ako se u vašem životu trenutačno događa nešto neobično, pričekajte s odvikavanjem dok se stanje ne smiri. Čak je i dobar stres loš stres kada je riječ o odvikavanju od pelena. Vjenčanja, dolazak novog djeteta, odmor… sve to vašem djetetu može biti jednako teško kao i razvod, smrt ili selidba. Ako se u vašem životu trenutačno događa nešto veliko, pričekajte s odvikavanjem dok se stanje ne smiri. To djetetu pruža osjećaj sigurnosti i pomaže mu da se riješi pelena u trenutku kada postoji uobičajena rutina.

Foto: Freepik