Bebe i mališani

Zbogom pelene!

1. Ne počinjite prerano
Više je razloga zašto ne treba početi prerano s odvikavanjem djeteta od pelena. Jedan od njih je taj što bi proces mogao trajati duže nego što je potrebno, i razvući se na više mjeseci.

2. Budite pozitivni
… čak i kada dijete radi greške i napravi ”nered” po tepihu ili u odjeći. Negativna bi reakcija mogla dovesti do opstipacije, jer će dijete početi zadržavati stolicu.

3. Strah
Dijete možda odbija sjesti na kahlicu jer je se boji. Pokušajte s drugačijim oblikom kahlice, različitim nastavcima za WC ili jednostavno odlazak na WC učinite zabavnim.

4. Higijena
Kada dijete počnete odvikavati od pelena, to je idealno vrijeme da mu usadite neke higijenske navike. Pobrinite se da svaki put nakon sjedanja na kahlicu opere ruke. Pretvorite to u zabavu. Djeca se vole igrati vodom, pa ako dijete obavi nuždu na kahlici, dopustite mu za nagradu da nekoliko minuta, dok pere rukice, uživa u igranju vodom.

5. Nagrade
Kada dijete obavi nuždu na kahlici, nagradite ga što je učinilo ”pravu stvar”. Isto vrijedi i za svaku najavu da treba kakati ili piškiti – dajte mu nešto u čemu uživa.

6. Budite dosljedni
To je zlatno pravilo svih odgojnih mjera, pa je tako i u ovom slučaju. Ako idete na put, ponesite sa sobom dječju dasku za WC. Ako idete u kupnju, ne posežite za pelenom. Neka obavi nuždu prije izlaska iz kuće.

7. Dajte djetetu izbor
Ako dopustite djetetu da samo izabere donje rublje koje mu se sviđa, to će shvatiti kao nagradu. Dobro je djetetu dopustiti i da samo izabere kahlicu.

8. Uključite druge
Kada odlučite krenuti s odvikavanjem djeteta od pelena, pobrinite se da i ostali budu uključeni u taj proces. Obavijestite bake, dadilje ili tete u vrtiću. Tako će znati što mogu očekivati i što treba učiniti.

9. Smještaj kahlice
Na početku dopustite djetetu da kahlicu smjesti gdje je njemu najugodnije. No, to ne znači da je trebate staviti ispred televizora, jer će kahlica tako postati sve osim mjesta za obavljanje nužde. Kada se dijete na nju navikne, stavite je u kupaonicu.

10. Ispitujte
Dijete stalno ispitujte treba li na “tutu”. Kad i sebi već dosadite s ispitivanjem, pitajte opet. Pitajte prije jela, poslije jela, prije izlaska iz kuće i nakon povratka u kuću. Stalno.