Bebe i mališani

Odvikavanje od pelena

Odvikavanje Od Pelena

Ljeto je idealno vrijeme za odvikavanje od pelena.

Odlučili ste! Vrijeme je za skidanje pelena i  pokušavate i trudite se, ali nekako ne ide…

Vaše najdraže popiškilo je i kauč i parket, a pokakalo najmanje troje hlača. I što sad?
Odustajanje nije opcija jer imate samo dva tjedna godišnjeg u kojem morate i vi i vaš veliki bebač svladati obavljanje nužde bez pelena.

Evo nekoliko rješenja!

  • Koristite nastavak za zahodsku školjku?

Mališani se često boje zahoda jer im povlačenje vode i grgljanje odvodnih cijevi stvara paniku. Prvi put se susreću s nepreglednom rupom koja guta i povlači sve što su pokakali i popiškali, pa nije neobično da se boje. Pokušajte koristiti tutu.

  • Neće na kahlicu!

Nemojte se opterećivati opaskama vaše mame i svekrve ili bake da su nekada djeca skidala pelene s godinu dana. Prije 30 godina pelene nisu bile udobne kao danas. No, ako primijetite da vam je dijete suho više od dva sata i da ima konzistentan mlaz kad piški, to znači da je spremno, ali iz nekog razloga neće na tutu. Roditeljstvo je metoda pokušaja i pogreške, možda će htjeti na nastavak za WC.

Odvikavanje Od Pelena

  • Voli piškiti po drveću!

To je skroz normalno, a pogotovo ako se sjetite da se skrivao iza fotelje kada je kakao u pelenu – kao da se skriva. Pustite ga da se popiški po obližnjem drvetu kad je u parku, ali imajte na umu da ipak ne kaka – i zbog sebe i zbog druge djece.

  • Skinuli ste pelenu, ali je kasnije vratili

Ok, nema drame, ali ako ste nešto odlučili držite se toga. Idući put kada odlučite skinuti pelenu svom mališanu, držite se toga. Bit će i smrdljivih i mokrih katastrofa, ali dijete jednostavno tako uči.

  • Odjednom se ponašaju kao bebice!

Odvikavanje od pelena je jako velika stvar, a ako mališani osjete pritisak i da ste vi zbog toga nervozni bit će i oni. Nemojte to tretirati kao nešto loše, već nastavite sve raditi kao i uobičajeno.

  • Želi samo doma na WC

I to je u redu! Polako ga učite koristiti nepoznate WC-e u poznatim situacijama – kod bake, kod prijatelja, u vrtiću, pa tako polako dok se dijete ne opusti.

Photo: Visualhunt