Bebe i mališani

Odvikavanje od pelena – iskustvo mame Ane

ana zibar, pitajmamu

Odvikavanje od pelena je proces koji mora proći svako dijete, a roditelje mališana koje to tek čeka ne treba ništa brinuti jer uz malo strpljenja svaki proces odvikavanja prođe uspješno.

Naravno, mogu se pojaviti i male poteškoće za vrijeme odvikavanja, ali uz par trikova sve prolazi brzo i uspješno.

Odvikavanje od pelene je jedan od većih koraka u životu mališana i roditelji ga moraju biti svjesni jer oni moraju pratiti i odlučiti je li njihovo dijete spremno za taj veliki korak.

Jedan od glavnih pokazatelja je li dijete spremno za odvikavanje je suha pelena duže vrijeme. Meni osobno to nije bio pokazatelj već mi je dijete samo davalo do znanja da zna kada obavlja malu, a kada veliku nuždu. Počela ga je i smetati puna pelena.

Koji god pokazatelj vama bio, važno je imati na umu da je odvikavanje od pelena individualan proces na koji je većina djece spremna oko druge godine života. Koliko će odvikavanje od pelena trajati je isto tako individualno, jer dok se neka djeca odviknu već nakon tjedan dana, drugoj je potrebno i do mjesec dana. No to vas ne treba zabrinjavati jer nema djeteta koje nije uspjelo skinuti pelene, samo budite uporni i strpljivi!

Budite dosljedni

Najviše se preporučuje odvikavanje od pelena provoditi u vrijeme ljetnih mjeseci jer tada dijete nema puno odjeće na sebi. No, bez obzira u se godišnjem razdoblju odlučili, ja vam savjetujem da budete na godišnjem odmoru kako bi se u potpunosti mogli posvetiti djetetu i cijelom procesu odvikavanja.

Budite dosljedni i nemojte popuštati te nikako, ali nikako nemojte dijete vratiti u pelenu nakon što ste mu je jednom skinuli. Na taj način samo zbunjujete dijete!

Naše iskustvo

Naše iskustvo je izgledalo tako da sam čak nekoliko mjeseci prije ljetovanja počela sa pričom odvikavanja od pelena. Na početku je bila uključena u priče za laku noć, a onda smo s vremenom i tijekom dana razgovarali o obavljanju nužde u wc-u.

Tutu smo izbacili jer za tutu nije htio niti čuti. Kako se ljeto približavalo svaki dan sam kroz igru i priču spominjala da ćemo kada dođemo na more pelene baciti u smeće i tako je i bilo.

Odmah nakon prvog kupanja u moru i tuširanja nismo vratili pelenu nego smo obukli gaćice. I to je moj dvogodišnjak napravio uz osmijeh na licu.

U prvih tjedan dana za svaku obavljanu malu nuždu u wc-u je dobio bombon. Za obavljanje velike nužde je dobio čokoladicu koju najviše voli.

Nismo stavljali pelene niti za spavanje jer ja osobno smatram da ih to samo zbunjuje. Jednom kad ih skinite onda ih odmah skinite do kraja. Meni se oba puta kod mojih sinova to pokazalo kao dobra odluka.

Riješili smo se pelena

I tako smo se riješili pelena zauvijek. Bilo je tu i tamo situacija kada mu je pobjeglo, ali ništa strašno. Noćnih mokrenja nije bilo, a čak se već drugu noć probudio i tražio da ide piškiti u wc.

Ja sam sve u svemu jako zadovoljna kako je to kod nas išlo i svakome preporučam da odvikavanje od pelena obavi na naš isproban način jer smatram da nećete pogriješiti.

Ono što je važno je da budete dosljedni, odlučni, puno razgovarate s djetetom i budete oduševljeni kada počne nuždu obavljati u wc-u. Mi smo skakali, smijali se i bodrili dijete svako malo, a to im sigurno puno znači.

Svakako pogledajte i kratak videu na temu odvikavanja od pelena koji smo snimili. Sretno!

piše: Mama Ana Zibar
foto: privatni album

www.zenskisvijet.com