Bebe i mališani

Odvikavanje od pelena u samo tri dana?

odvikavanje od pelena_pitajmamu

Znamo da je odvikavanje od pelena poprilično dugotrajan proces. No, neki stručnjaci kažu, a mame potvrđuju, da se to može odraditi u samo tri dana. Vjerujete li im?

Ako ste spremni povjerovati, mi ćemo vas provesti kroz ovaj na prvi pogled izrazito kratkotrajan proces. No, imajte na umu da je za ovakvo brzinsko odvikavanje od pelena najvažnija stvar spremnost djeteta. Osim toga, ta tri dana nemojte planirati nikakve duže izlaske ili druženja, nego ostanite kod kuće.

Dan 1.

Prvi je dan najvažnije prepustiti djetetu da vodi cijelu priču. Dok je još u svojoj sobi, na svom području, zamolite da pelenu baci u smeće. Neka odabere zatim gaćice koje će nositi toga dana, a vi se pobrinite da u ponudi bude nekoliko privlačnih djetetu. Djetetu objasnite da je pelena sad samo za noć.

Toga dana neka dijete sjedne na kahlicu svakih 20 do 35 minuta, a vi ga svaki put nagradite – npr. naljepnicom, ali i lijepim riječima.

Dan 2.

Dajte djetetu još više slobode i potaknite ga da samo skine i obuče hlačice kod odlaska na kahlicu. Možete ga povremeno i podsjetiti, ali pazite na način, pa recite „Sjeti se reći mami kad trebaš ići na wc.“ Svaki put na kahlici ponudite djetetu zabavu – puhanje balona, čitanje knjigice…

Budite spremni na nezgode! Ostanite smireni i recite „Piškica ne ide tu. Ovoga puta nećeš dobiti naljepnicu, ali idemo pokušati ponovno!“ Promijenite gaćice i zadržite pozitivan stav!

Pokažite djetetu fotografije mališana na kahlici i mališana koji peru ruke, a nije loše niti nabaviti neku od slikovnica na temu odvikavanje od pelena.

Dan 3.

Iako možda ne to niste ni pomislili, djetetu bi moglo biti neugodno obavljati nuždu (posebno veliku) pred drugima. Dakle, ako traži da nuždu obavi iza kreveta ili ormara, udovoljite mu i recite neka vas pozove kad je gotovo.

No, neka ostali članovi obitelji budu u toku i pitaju dijete koliko je naljepnica zaradilo, neka nazove baku i kaže kako ide odvikavanje od
pelena.

Saznajte više: INTIMNA HIGIJENA BEBA

U danima koji dolaze možda biste trebali početi pomalo „škrtariti“ s naljepnicama i davati ih samo kad dijete samo odluči ići na kahlicu, bez podsjećanja. Tada recite i „Bravo, jako sam ponosna na tebe!“

Nemojte se brinuti ako se događaju nesreće – s piškicom i kakicom. Normalno je da djeca odbijaju koristiti kahlicu, ali ne odustajte zbog toga. Ako se pokaka u gaćice, neka vam pomogne baciti kakicu u wc.

I to je to! Da, znamo da zvuči daleko jednostavnije nego što uistinu jest, ali nekada upravo tako i prođe cijela priča – jednostavno. Sretno!

Foto: Freepik.com