Mama

Izdajanje može biti lako! I sve ostalo što trebate znati…

Izdajanje

Dojenje je uvijek najjednostavniji način serviranja hrane bebi, ali ponekad jednostavno ne ide lako. Izdajanje onda dolazi kao alternativa za koju ponekad treba vremena da se uhodate. Pokušat ćemo vam pomoći savjetima…

Izdajanje je proces koji se uči, te ćete u prvih nekoliko pokušaja najvjerojatnije izdojiti tek nekoliko kapi. Jako je važno opustiti se, jer tek tada tijelo počne otpuštati mlijeko na vaš dodir ili dodir izdajalice.

Popuštanje napetosti

Važno je znati da između izdajanja grudi mogu biti previše pune, a spas donosi izdajanje i tek male količine mlijeka. Dovoljno je ručno izdojiti tek toliko mlijeka da se opusti napetost i da osjetite olakšanje.

Naravno, nužno je za to imati čiste ruke. Osim toga, izdajanjem između redovitih izdajanja možete povećati količinu mlijeka. Ako namjeravate češće i izvan kuće izdajati, vjerojatno će vam trebati izdajalica. Prije nego što je nabavite, svakako biste trebali proučiti kakvih sve ima, ali i poslušati iskustva drugih mama.

Treba li vam izdajalica?

Ako namjeravate često izdajati – treba. Ručno izdajanje jako je dobro i najprirodnije, ali može trajati predugo i ne može se izvesti u svim okolnostima. Osim toga, izdajalica se ne koristi samo kao zamjena za dojenje kada zatreba. Neke se mame odluče hraniti bebu na bočicu, ali ipak joj povremeno žele priuštiti svoje mlijeko, zato što je toliko zdravo.

Ako pak dojite, izdajalica će vam dobro doći kada se želite bez prekomjerne brige odvojiti kratko od djeteta i treba ga netko drugi nahraniti.

Kakvu izdajalicu odabrati?

Da biste mogli odabrati, važno je najprije znati kakve izdajalice postoje:

  • Ručna izdajalica – šeširić izdajalice postavi se na dojku, a nakon toga se ručno pritišće pumpica koja izvlači mlijeko iz dojke u bočicu.
  • Električna izdajalica – izdajanje je puno jednostavnije jer ne morate ništa raditi osim namjestiti šeširić na dojku. Možete se usput odmoriti, a možda i štogod napraviti.

Iako zvuči sasvim logično – odabrati električnu izdajalicu i ne mučiti se previše – nije baš tako. Naime, električne su izdajalice puno skuplje od ručnih, pa morate biti sigurni da ćete ju dovoljno koristiti kako bi vam se isplatila. Bilo bi idealno kada biste prije kupnje mogli obje vrste isprobati da biste vidjeli koja vam više odgovara.

Ako se odlučite za električnu, jer trebate izdajati veće količine mlijeka na dan, njome ćete moći izdajati iz obje dojke istovremeno. No, iskustva mama kažu da je jednostruka električna izdajalica najčešće dovoljna za njihove potrebe. Dvostruka bi vam mogla dobro doći ako imate blizance. Postoje i dvostruke pumpe, ali mogu funkcionirati i kao jednostruke.

Gdje ćete ju koristiti?

Ako razmišljate o električnoj izdajalici, morate najprije znati gdje ćete ju sve koristiti, jer mora biti priključena na struju tijekom korištenja. Iako, postoje i na baterije, što vam može biti korisno ako ćete ju koristiti izvan kuće i ne znate hoćete li imati pristup izvoru električne energije.

Može li se lako nositi?

Neke su izdajalice teže, neke lakše. Činjenica je, stoga, da ćete neku lakše nositi sa sobom ako je mislite koristiti izvan kuće. Dakle, ako izdajalicu namjeravate nositi gotovo svakodnevno na posao, ili slično, svakako isprobajte njezinu težinu.

Ako se često izdajate izvan kuće, morate znati i da će vam trebati posudice za mlijeko u koje je sigurno pohraniti izdojeno mlijeko. Mlijeko mora biti u hladnjaku, i to do pet dana. U zamrzivaču, pak, može stajati i do šest mjeseci. No svakako morate imati primjerene posude.

Kako je čistiti?

Izdajalicu morate nakon svake uporabe temeljito očistiti i sterilizirati. To može biti brzinski poslić ili malo veći zadatak, ovisi o tome koliko dijelova ima. I to morate imati na umu kada nabavljate izdajalicu. Osim toga, pazite da nema previše sitnih dijelova – jer znamo da se lako zagube…

Je li tiha?

E, da, to je nešto što vam možda ne padne na pamet isprve. Neke izdajalice rade glasnije, neke tiše. Noviji modeli uglavnom su tiši. Je li to važno ili nije, ovisi u kojim ćete okolnostima izdajati. Ako ćete često izdajati kod kuće, i to dok je, na primjer, beba na drugoj dojci, onda bi vam moglo biti važno da izdajalica tiho radi. Ako ćete izdajati na poslu, ovisi u kojoj ćete prostoriji to raditi.

Ručno izdajanje

Ručno je izdajanje najjeftiniji, najpraktičniji i najekološkiji oblik izdajanja. No, zahtijeva vještinu do koje možete doći jedino praksom. Važno je da dojke budu zagrijane, pa svakako izdajajte u toploj, ugrijanoj prostoriji. A vi morate biti opušteni. Imajte na umu da vam za to treba između 20 i 30 minuta. Važno je proučiti različite tehnike izdajanja i isprobati koja vam najbolje odgovara.

Čitajte još:

Foto: Freepik