Mama

Izdajanje: vježbom do savršenstva

izdajanje, dojenje, mlijeko

Izdajanje je najsigurniji i najbolji način za povećanje količine mlijeka.

Ako se odlučite za izdajanje kako biste povećali proizvodnju mlijeka, najprije imajte na umu da ćete morati biti strpljivi. Većina mama u prvim pokušajima izdajanja uspije izdojiti tek nekoliko kapi mlijeka. Ne dajte da vas to obeshrabri! Što ćete više izdajati, to će vam se više povećavati količina izdojena mlijeka.

VJEŽBOM DO SAVRŠENSTVA

Najbolji savjet koji vam možemo dati je taj da se ne uspoređujete s drugim mama, jer svaka dojka je drugačija. Ali svima je zajedničko da ćete s više izdajanja povećati količinu izdojena mlijeka. Važno je znati da na povećanje količine mlijeka jedino utječe redovito i potpuno pražnjenje dojki, a u tome vam može pomoći strpljenje i upornost.

KORISNI SAVJETI
  1. Potaknite refleks otpuštanja mlijeka ‒ prije nego što se krenete izdajati ugrijte dojke, a tijekom izdajanja napravite nekoliko pauza kako biste dojke izmasirali.
  2. Pogledi na bebu ‒ izdajanje će biti uspješnije ako budete pokraj sebe imali svoju bebu.
  3. Ambijent ‒ uvijek se izdajajte u prostoriji u kojoj vam je najugodnije, u kojoj niste pod stresom i u kojoj se možete opustiti, te izdajajte u položaju koji vam je najudobniji.
  4. Jutarnja smjena ‒ dojke su ujutro pune, pa se izdajajte najmanje pola sata nakon bebina jutarnjeg podoja kako biste osigurali najveću količinu mlijeka.
  5. Raspored je ključan ‒ za povećanje količine mlijeka potrebno je redovito pražnjenje dojki, a za održavanje količine mlijeka potrebno je držati se svakodnevnog rasporeda izdajanja.
DOBRO JE ZNATI
  1. Tijekom izdajanja nagnite se naprijed kako bi gravitacija pomogla mlijeku da izađe.
  2. Pijenje puno tekućine (dokazano) NEĆE pomoći proizvodnji mlijeka. Pijte koliko ste žedni.
  3. Izdajanje ne bi trebalo biti bolno. Ako vas bole dojke ili bradavice, niste dobro svladali tehniku izdajanja.

 

Foto: Freepik