Bebe i mališani

Ručno izdajanje i pohrana mlijeka

ručno izdajanje, dojenje

Ručno izdajanje je najstariji, najekološkiji, najjeftiniji i najpraktičniji oblik izdajanja. Ne zahtijeva nikakvu dodatnu opremu, nježno je i ne uzrokuje bol ili modrice na dojci. Traži vještinu – koja dolazi s praksom.

Kako bi ručno izdajanje išlo što lakše, prije izdajanja dobro je ugrijati dojke, a i bolje se izdajati u zagrijanoj prostoriji.

Još vam je potrebno:

– malo privatnosti i malo vremena, obično 20 – 30 minuta;
– čiste ruke – oprati ih sapunom i toplom vodom;
– ako želite spremiti izdojeno mlijeko treba vam čista posudica širokog otvora, najbolje plastična zdjelica.

Važno je da vam bude udobno i da možete biti opušteni; uzmite si dovoljno vremena i nemojte se žuriti, osobito dok se još uhodavate.

Tijekom izdajanja refleks otpuštanja mlijeka prvi se put pojavi nakon par minuta i može trajati i nekoliko minuta. Važno je znati da se ne pojavljuje samo jednom. Kad mlijeko prvi put prestane teći, dojke još nisu prazne. Postupak treba ponavljati dokle god dojke ne ispraznite onoliko koliko to želite – do olakšanja ili potpuno, ovisno o tome koja je svrha izdajanja.

Tehnika za ručno izdajanje

1. Obuhvatite dojku objema rukama tako da je jedan dlan ispod dojke (pridržava je) a drugi iznad, i lagano je pritišćite i masirajte kao da gurate mlijeko prema areoli. Masiranjem obuhvatite cijelu dojku. Kružite dlanovima koliko je potrebno da ju cijelu dobro izmasirate. Opustite se. Tijekom masiranja možete stajati uspravno ili biti nagnuti prema naprijed, kako god vam više odgovara.

2. Uhvatite dojku u obliku slova C, tako da je palac gore, a prsti dolje. Možete to napraviti samo jednom ili objema rukama.

Ritmično stišćite dojku između palca i prstiju (stisak – otpuštanje, stisak – otpuštanje, …) tako da palci svaki put klize prema areoli. Ponavljajte tako dok se na bradavici ne pojavi mlijeko. Uskoro će mlijeko početi kapati ili štrcati u mlazu. Držite stisnuto dok mlijeko ne prestane teći. Ponavljajte pokrete dok dobro ne ispraznite dojku na tom mjestu. Zatim odmaknite palac i prste pa pritisnite dojku malo „ukoso“ i ponovite postupak. Bitno je da pritiskanjem i otpuštanjem obuhvatite sve dijelove dojke, da ju tako što bolje cijelu ispraznite.

Pazite da ne pritišćete bradavicu kako ne biste prekrivali završetke kanalića. Ako želite potpuno isprazniti dojku, prestanite pritiskati tek kada više ne možete dobiti ni kap mlijeka ni nakon nekoliko pokušaja, a onda ponovite postupak grijanja, masiranja i pritiskanja.

Ako se želite potpuno izdojiti, najbolje će biti da naizmjence izdajate obje dojke. Nakon tri do pet minuta provedenih na jednoj dojci, prijeđete na drugu, pa se vratite na onu prvu, i tako naizmjence sljedećih 20 do 30 minuta, dok obje dojke nisu prazne.

Ako se izdajate radi povećanja produkcije mlijeka, jako je važno da cijelih 30-ak minuta provedete izdajajući se, bez obzira na to koliko mlijeka izlazi. Tako ćete najbolje stimulirati dojke da proizvode više mlijeka.

Pohranjivanje

Majčino mlijeko može se pohraniti na sljedećim temperaturama:

Kolostrum: na 27-32 °C, do 12 sati.

U hladnjaku, na temperaturi 0-4 °C, do 8 dana

U zamrzivaču:
– u pretincu zamrzivača unutar hladnjaka (temperatura nije stalna zbog čestog otvaranja vrata hladnjaka) – do 2 tjedna
– u pretincu zamrzivača koji je dio hladnjaka od dva dijela (zamrzivač ima posebna vrata) – 3-4 mjeseca
– u zamrzivaču sa stalnim dubokim zamrzavanjem na -19 °C – 6 mjeseci ili duže

Zrelo mlijeko:

Na sobnoj temperaturi
– do 15 °C – 24 sata
– 19-22 °C – 10 sati
– 25 °C – 4-6 sati
– 30-38 °C – 4 sata

Mlijeko pohranjujte u manjim spremnicima jer ćete tako smanjiti količinu bačenog mlijeka koje dijete nije pojelo.

Mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku ima više protuupalnih svojstava od onog zamrznutog.

Za pohranjivanje je najbolje koristiti spremnike od tvrde plastike ili stakla, sa čvrstim poklopcem, ili vrećice posebno namijenjene čuvanju majčina mlijeka. Plastični spremnici bolji su od staklenih jer leukociti iz mlijeka prianjaju na staklene stjenke i gube svoju djelotvornost.

Foto: Freepik