Trudnoća i porođaj

Insuficijencija cerviksa ili slabost vrata maternice

Insuficijencija cerviksa

Ginekolozi tvrde da slabost vrata maternice (poznata i pod nazivom insuficijencija cerviksa) često se ne dijagnosticira dok trudnica ne doživi kasni pobačaj (nakon 12 tjedana trudnoće) ili veoma preuranjen porod.

Insuficijencija cerviksa ili slabost vrata maternice znači da ćete teže iznijeti bebu do termina i povećava rizik od pobačaja. Ne postoje očiti simptomi, pa je liječnik vjerojatno pogledao vašu povijest bolesti i odlučio da trebate dodatno praćenje.

KADA SE JAVLJA?

Cervikalna insuficijencija može se pojaviti ili zbog tjelesnih abnormalnosti ili zbog oštećenja, koje je vjerojatno uzrokovalo liječenje abnormalnog nalaza PAPA-testa.  

Vrat maternice otvara se i širi tijekom poroda kako bi pustio vašu bebu da izađe. Ako je on oslabio, zbog trudnoće bi se mogao početi otvarati prije porođajnog termina. Ako vaš ginekolog smatra da postoji rizik od otvaranja maternice, počet će pratiti stanje vašeg cerviksa tijekom sljedećih nekoliko tjedana vaginalnim ultrazvukom i nastavit će s redovitim pregledima do poroda.

Možda će vam ponuditi i injekcije ili vaginalno korištenje hormona progesterona, što će vam pomoći ojačati vrat maternice.

SERKLAŽA

Može se staviti i cervikalna serklaža (postavljanje kružnog šava na grlo maternice) kako bi se spriječilo prerano otvaranje vrata maternice. 
Ona se radi u drugom tromjesečju trudnoće, a skida u 37. tjednu trudnoće kako bi se omogućio normalan porod. Taj se zahvat ipak rjeđe radi jer može izazvati infekciju, zbog čega može doći do prijevremenog puknuća vodenjaka i curenja plodove vode.

Najnoviji zahvat u ginekologiji je i transabdominalna serklaža cerviksa, koja se stavlja laparoskopski (kroz rupicu u trbuhu) oko vanjskog dijela cerviksa, čime se smanjuje rizik od upale. Taj se šav ne može maknuti prije poroda pa žena s takvom vrstom serklaže mora na carski rez. 

Ovi bi vam zahvati trebali pomoći da iznesete bebu do termina, ali istinska slabost cerviksa veoma je neuobičajena i nije čest uzročnik prijevremenog poroda.

Foto: Pixabay