Trudnoća i porođaj

Aktivna trudnoća: mali savjeti za veliki uspjeh!

aktivna trudnoća

Trudnoća je vrijeme kada treba, više nego inače, paziti na sebe i svoje zdravlje. Aktivna trudnoća podrazumijeva balans između prilagođene tjelovježbe, zdrave prehrane i prijeko potrebnog odmora.

Ako ste vježbali i prije trudnoće, a imate urednu trudnoću, svakako nastavite – no prema prilagođenom programu. Aktivna trudnoća bit će priprema za uspješan porod, ali i zdravlje i mame i bebe!

NASTAVITE VJEŽBATI

Općenito je pravilo – nastavite raditi ono što već radite, tako da zadržite, ali ne i povećate, svoj fitness doseg.

Pomoći će vam test pričanja. Ako možete pričati dok vježbate, a da ne gubite dah – dobro ste!

INVESTIRAJTE

Trudnoća nije vrijeme za započinjanje nekog sporta visokog intenziteta, ali je trudnički sportski grudnjak dobra investicija.

Takvi grudnjaci su dizajnirani tako da minimaliziraju pokretanje vaših grudi, a i čuvat će vas od pojave strija.

PRILAGODITE

Kako vaš trbuh raste, tako možete osjetiti da je vrijeme za prebacivanje na aktivnost nižeg intenziteta. Joga za trudnice ojačava vaše tijelo i može pomoći olakšati trudničke tegobe poput bolova u leđima. Aktivna trudnoća omogućit će vam i uspješan porod!

PODUPRITE

Hodanje je jedan od najboljih načina vježbanja u trudnoći jer donosi zdravu dozu svježeg zraka, rasteže mišiće i tjera krv bogatu kisikom na cirkuliranje vašim tijelom. Poduprite gležnjeve i stopala jer trudnički hormoni opuštaju ligamente i pobrinite se da imate čvrst oslonac.

HIDRIRAJTE

Popijte čašu vode za svaki sat lagane vježbe. Pijte pomalo za vrijeme vježbanje kako biste izbjegli grčeve i zadržali visoku razinu energije.

Savjete o vježbanju tijekom trudnoće pronađite ovdje:

Foto: Freepik