Bebe i mališani

Zatvor kod beba i djece – kako im pomoći?

zatvor, stolica, kakanje

Zatvor kod beba i djece ili opstipacija obuhvaća neredovitu stolicu, otežano i bolno pražnjenje crijeva i tvrde stolice koje traju preko dva tjedna.

Za bolje razumijevanje neugodnog problema kojeg izaziva zatvor bitno je razlučiti kolika bi trebala biti frekvencija stolica kod djece:

 • Dojenčad – bebe u prvom tjednu života imaju najvećih broj stolica i to dnevno po 4 puta, a taj broj će se s vremenom smanjivati. Isključivo dojenim bebama tolerira se izostanak stolice i do dva tjedna jer se majčino mlijeko u bebinom tijelo gotovo u potpunosti apsorbira, pa nema puno ostataka za formiranje stolice. Neke će dojene bebe imati stolicu nakon svakog podoja.
 • Šestomjesečne bebe – bebama se u toj dobi javlja dishezija odnosno periodi plača i napora prilikom naprezanja, nakon čega se beba uspješno pokaka.
 • Druga do četvrta godina – mališanima u toj dobi potrebno je kakati jednom do dva puta dnevno.
 • Iza četvrte godine – klincima se tada stolica ustabili na jedno kakanje dnevno, a može biti i svaki drugi dan.
ZATVOR: BOL I NEUGODA!

Kod dojenčadi i djece do godinu odnosno dvije godine, zatvor stvara neugodu popraćenu plačem i obično držanjem za trbuščić. Također, prilikom kakanja se javlja se i krv na papiru ili na stolici i tada se roditelji najčešće obraćaju pedijatru. Razlog krvarenja je izlazak tvrde stolica, nakon dugotrajnog zatvora, zbog kojeg će doći do puknuća anusa.

Zatvor je kod djece veliki problem, jer za razliku od odraslih, ne shvaćaju važnost pražnjenja crijeva, te će stolicu zadržavati u strahu od boli. Tada će se roditelji i djeca naći u začaranom krugu plača i boli..

ZAŠTO DOLAZI DO ZATVORA?

Uzrok zatvora može bit funkcionalni i organski. Organski uzrokovan zatvor ima u podlozi određenu bolest, a funkcionalni zatvor je onaj u kojem liječnik ne pronalazi objektivan patološki zatvor odnosno bolest.

Funkcijski uzroci zatvora mogu biti:
 1. bol prilikom kakanja
 2. nepravilna prehrana
 3. stresni ili traumatični doživljaji
 4. odvikavanje od pelena
Organski uzroci zatvora mogu, između ostaloga, biti:
 1. alergijske bolesti poput alergije na kravlje mlijeko
 2. celijakija
 3. cistična fibroza
 4. stanja vezana uz hipotoniju

Na svu sreću, 95% svih zatvora u pozadini imaju funkcijski uzrok, a jedan od najčešćih razloga je bol prilikom kakanja ili pak nepravilna prehrana.

Kod bebača kratkotrajni zatvor se najčešće događa prilikom prelaska s adaptiranog ili majčinog mlijeka na krutu hranu. Mališani prilikom odvikavanja od pelena često znaju imati zatvor kao bunt zbog odvikavanja ili srama zbog pokakanih gaća.

Iduća stresna situacija kod koje može doći do zatvora jest polazak u vrtić što zbog neugode, što zbog stresa, što zbog bunta koje se najčešće manifesitra odbijanjem jela i pića. Nakon toga dolazi stresno razdoblje polaska u školu gdje će djecu uhvatiti zatvor zbog nemogućnosti kakanja u školi, odnosno zbog zadržavanja stolice.

zatvor, stolica, kakanje

KAKO POMOĆI MALIŠANIMA?

Prilikom funkcijskog zatvora, kojeg će dijagnosticirati gastroenterolog, potrebno je kontinuirano raditi na omekšavanju stolice posebnom dijetom i pravilnom ishranom, te dovoljnim unosom tekućina (ali ne slatkih). Prilikom liječenja liječnik će propisati koji će se lijekovi koristiti za olakšavanje kakanja i koliko dugo.

Najbitnija stavka u liječenju zatvora su roditelji, te njihova edukacija. Učenje o pravilnom kakanju i pravilnoj prehrani, te uvažavanje djetetovih razloga za vremenom stolice će pomoći i olakšati situaciju. Primjerice, ako primjetite da mališan neće kakati u vrtiću, napravite naviku jutarnjeg kakanja kod kuće.
Također, kada vam mališan daje znakove da mu se kaka bez odgađanja mu omogućite pelenu, mirno mjesto ili pak tutu, odnosno WC.

KAKO POMOĆI BEBAMA?

Ako je liječnik otklonio bolesti kao uzrok zatvora, tada će roditeljima savjetovati redovite masaže bebinog trbuščića kako bi se pokrenula stolica.

Masaže se rade na sljedeći način:
 1. bebi na leđima masirajte trbuščić oko pupka u smjeru kazaljke na sat
 2. dok beba leži na leđima pomičite joj nožice kao da vozi bicikl
 3. polegnite bebu na trbuh i rukama joj naizmjenično prelazite preko leđa zadržavajući se na donjem dijelu leđa

Foto: Freepik