Bebe i mališani

Boja bebine stolice – pokazatelj zdravlja bebe

Istina je da je svaka beba različita. Dok neke dojene bebe kakaju i tri četiri puta na dan, one hranjene na bočicu mogu to činiti samo jednom u tri dana. Iako to može biti zbunjujuće i jedno i drugo posve je normalno.

Boja se također može jako razlikovati. Prva bebina kakica, mekonij, bit će crna i ljepljiva. Dojene bebe kakat će mekano i u boji senfa, dok će kakica beba hranjenih na bočicu vjerojatno biti žućkasto smeđa.

Kada počne jesti krutu hranu, bebina će stolica biti smeđa i prilično neugodna mirisa. Važno je znati što je normalno za bebu, te obavijestiti liječnika o svakoj nagloj i velikoj promjeni.
Evo stvari na koje morate obratiti pozornost:

Zatvor

Beba ima zatvor ako joj stolica postane tvrda i teško izlazi. Znat ćete da ima teškoća ako tijekom kakanja pocrveni, stenje ili počne plakati. Obično se to može riješiti kod kuće povećanim unosom tekućine ili ako je beba prestala sisati, dodavanjem više voća i povrća u bebinu prehranu. Ako zatvor ne prestane ili ako beba ima bolove, posjetite liječnika.  Bebina stolica nakon što prođe zatvor može biti tamnosmeđa, pa čak i crna.

Proljev

Bebe su sklone želučanim tegobama, no svaki proljev koji traje duže od 12 sati zahtijeva odlazak liječniku. Bebe mogu brzo dehidrirati i ako je proljev jak popraćen povraćanjem ili općom slabošću, odmah morate odvesti bebu na pregled.

Zelena stolica

Bebin izmet može pozeljeneti ako tijekom dojenja popije previše laktozom bogatog predmlijeka. To nije opasno, no ipak je dobro pustiti bebu da popije svo mlijeko iz jedne dojke, prije no što počne sisati iz druge. Zelena bebina stolica može također doći od nečeg zelenog što je mama pojela, u slučaju dojenja ili pak nešto što je beba pojela poput špinata ili blitve.

Tragovi krvi

Krv može upućivati na zatvor ili, premda rijetko na neki teži problem, stoga potražite liječnički savjet. Bebina stolica tada može biti prošarana krvlju slično žilicama, a može imati i krvave mrlje.

Foto: Freepik