Bebe i mališani

Prehrana za uspješno kakanje

prehrana, bjelančevine, zatvor, stolica, kakanje

Svaki roditelj će se prije ili kasnije susresti s problemom zatvora kod svog djeteta, a uz to i neizbježnom boli u trbuhu.

Kako bi to spriječili i izliječili Pitajmamu donosi savjete kako i s kojom hranom pomoći vašim klincima.  Sva navedena hrana može se davati djeci koja su imala uspješnu prilagodbu na krutu hranu, znaju žvakati i nisu alergična.

 

 

Zobene mekinje

Zob osim što je bogata antioksidansima, bogata je i mineralima i vlaknima koji će omekšati i rahliti stolicu. Mogu se pripremati uz jogurt, mlijeko, voće – ideja je pregršt!

 

Grah

Bolje ´nutra, nego van, kaže jedan poznati crtani junak, a isto se može primjeniti za grah koji će u većini slučajeva samo protrčati kroz crijeva. Osim toga grah je super izvor bjelančevina, vlakana i željeza.

 

Kokice

Isto kao i grah, s ključnom razlikom da su kokice zabavnije. Svojim klincima ih poslužite bez dodataka poput maslaca i soli i uživajte u hrskanju.

 

Kruške

Osim što su savršeno voće jer ih izuzev peteljke možete pojesti cijele, jedna kruška ima četvrtinu dnevne potrebe vlakana za djecu.

 

Krumpir

Jedite ga kao pire ili malo posoljeni ili pak kao zapečene police skupa s korom,  ali ne kao pommes frites jer tada gubi hranjive sastojke. Krumpir ima gotovo četiri grama vlakana s korom!

 

prehrana, bjelančevine, zatvor, stolica, kakanje

 

Šljive

Šljiva obiluje i vlaknima koji doprinose pravilnoj probavi i zdravom metabolizmu, ali jedite je s korom jer se u kori nalaze i korisni vitamini C, K i B6.

 

Kefir

Kefir je gusti i tekući mliječni napitak koji se dobiva fermentacijom zrna kefira u mlijeku. Bogat je probioticima, dobrim bakterijama koje su važne za zdravlje želuca i crijeva.

 

Kupine

Kupine su bogate vlaknima, a isto tako povećavaju obim stolice, te je rahle kako bi lakše našla put do guze da trbuščić ne bi bolio.

 

Repa

Repa je krcata vitaminom C, ali ima i antiviralno i antibakterijsko djelovanje tako da će pročistiti vaša i djetetova crijeva.

 

Voda

Nema ništa bez vode, stoga kako doktori preporučuju prema 100 mililitara vode po kilogramu djeteta, znači da će djete od 10 kilograma piti 1000 mililitara vode odnosno 1 litru.

 

Foto: Freepik.com