Bebe i mališani

Zašto je samostalno igranje važno za djecu?

pitajmamu-samostalno-igranje.jpg

Samostalno igranje nije svojstveno svoj djeci, no zato su roditelji tu da pokušaju kod svog mališana potaknuti samostalno igranje.

Mnogi roditelji voljeli bi da se njihovo dijete zna samo zaigrati. No, to ne bi olakšalo samo njima jer je i za oblikovanje djetetova karaktera samostalno igranje vrlo važno.

Ako to nauče u mlađoj dobi, djeca se tijekom odrastanja dobro snalaze u malim grupama, gužvi, ali i ako ostanu sami. Zašto je to važno?

Djeca se nauče zabaviti samostalno

Njihova zabava i sreća ne ovisi o drugim osobama te ne računaju na druge u svakom trenutku. Zbog toga kod te djece raste i osjećaj samopouzdanja i zadovoljstva.

Razvoj mašte

Vjerujete kako je vaše dijete ima razvijenu maštu? Odstupite jedan korak pa ćete tek onda vidjeti što znači mašta.

Dijete će smišljati zabavu “s nogu”, a njegova kreativnost doći će do punog izražaja. Kada ste vi u blizini i osmišljavate igru dijete ne mora previše razmišljati.

Razvija socijalnu neovisnost

Solo igranje potiče jak osjećaj neovisnosti, što će kasnije u životu omogućiti da se vaše dijete osjeća ugodno u svakoj situaciji. S druge strane, samostalno igranje ne odvraća djecu od kontakta s drugima, već ih samo priprema na sve moguće situacije.

Povećava mirnoću

Igranje s drugima omogućuje vašoj djeci puno interakcije. No, igra nasamo je nešto što vašoj djeci daje mirnoću. Nema dijeljenja, pregovaranja, dogovaranja, već samo smirena igra po vlastitim pravilima.

Djeca se nauče utješiti 

Djeca žele znati da ste uvijek tu za njih ako se nešto dogodi. Učeći pak da se sami igraju, uče i kako se samostalno smiriti, bez vaše intervencije. Tako nauče i bolje razumijevati vlastite emocije, ali ih i prenositi vama.

Pomaže djeci da se pripreme za školu

Za predškolca ste već vjerojatno organizirali toliko druženja da ne možete niti zamisliti. No, kada se vi povučete i odete na primjer odmoriti, učite ih da nećete uvijek fizički biti pokraj njih.

Odvajajući se od vas, pripremaju se psihički i za školu gdje će definitivno biti oslonjeni najviše sami na sebe. No, dijete se neće tada osjećati napušteno jer je naučilo da je u redu biti samo i da to nije ništa strašno.

Foto: Freepik