Obitelj

Dijeljenje igračaka – 10 bratskih pravila

dijeljenje igračaka

Da, znamo, čim ste vidjeli naslov i pomislili na dijeljenje igračaka, odmah vam je pao mrak na oči. No, možda vam ovaj, malo drukčiji pogled na taj problem pomogne pri idućem incidentu.

Koliko ste puta pomislili kako bi vam bilo najbolje imati po dvoje od svega i kako onda dijeljenje igračaka među vašom djecom ne bi bilo problem? E, pa velika je vjerojatnost da bi se svejedno našlo nešto oko čega bi se natezali… Osim toga – nećete nabaviti od svega po dvoje, pa nemojte o tome niti razmišljati.

Možda je vrijeme da počnete razmišljati sasvim drukčije i klincima objasnite nova pravila. Naučite ih nova pravila za dijeljenje igračaka.

10 pravila

  1. Dijeljenje je izbor

Započnite tako da smanjite očekivanja i da sami sebi objasnite da – nitko nije prisiljen dijeliti. Kad mališane prisilite da podijele igračke, to može dovesti do zamjeranja i ogorčenosti.

Umjesto toga, potaknite mališane na ponašanje koje iskazuje ljubaznost i empatiju, i to tako što ćete vi pokazati to primjerom. Budite strpljivi i imajte poštovanja dok djecu učite pravilima dijeljenja.

  1. Dajte im riječi

Djeca moraju naučiti kako tražiti nešto, kako se s poštovanjem pridružiti igri, kako ljubazno odbiti dijeliti, kako zamoliti za još malo vremena za neku igračku. Usporite i dajte mališanima priliku da nauče i uvježbaju te rečenice prije nego od njih očekujete da ih svladaju.

  1. Definirajte riječ „moje“

Kad mališani kažu „To je moje!“, oni u stvari žele reći „Ja trenutno koristim tu igračku“ ili „Ja bih ju uskoro htio imati za sebe“ ili „Brinem se da ćeš ju potrgati.“ Umjesto da se upuste u borbu oko vlasništva nad igračkom, pomognite djetetu da različitim riječima izraze svoje osjećaje i pronađu rješenje za dijeljenje igračaka.

  1. Izmjena zahtijeva praksu

Djeca moraju znati da postoji puno opcija kad se radi o izmjeni. Možda njima na pamet padne neka ideja ako ih potaknete. Možda mogu koristiti štopericu, napraviti raspored, brojati ili vratiti kad završe.

  1. Posebne igračke zahtijevaju posebno mjesto

Dopustite svakom mališanu da ima nekoliko igračaka, igara ili predmeta koje ne moraju dijeliti ili koje mogu odlučiti dijeliti s određenim ljudima. Neka mališan ima sigurno mjesto za spremanje tih predmeta, tako da ih druga djeca ne mogu dirati bez dopuštenja.

  1. Razmjena može donijeti mir

Možda vam se nekad učini kao sumnjiv poslovni dogovor, ali to je ujedno i društvena vještina koju djeca mogu iskoristiti za mir u kući.

Uvijek možete ponuditi drugu igračku onom tko ne može dobiti željenu ili dopustiti mu da se igra s nečim što inače ne bi smio. To može biti put do mira.

  1. Duža razdoblja razmjene

Umjesto da jedno dijete ima igračku određeno, kratko, vrijeme, pa da uzviknete „Vrijeme je isteklo!“, neka opcija bude da se dijete može igrati nečim duže vremena. Ako ga brat/sestra pita, može reći „To će biti duže kod mene“. Nakon toga može objasniti kad vrijeme ističe – do sutra ujutro, nakon ručka…

  1. Nove igračke imaju prioritet

Rođendanski pokloni ili drugi važni pokloni imaju prioritet nad drugim igračkama. Dok neki mališani rado dijele nove igračke, drugi bi mogli biti zaštitnički raspoloženi.

Umjesto da ih prisilite da toga trenutka podijele, dajte im priliku da uživaju u uzbuđenju nove igračke.

  1. Snažni osjećaji su u redu

Bit će trenutaka kad će jedno reći drugom „ne“ kad ih brat/sestra pitaju da se priključe igri ili kad netko ima igračku duže vremena. Dajte mališanu do znanja da je u redu biti uzrujan. Suosjećajte s njim zbog tih osjećaja. Pomognite im naučiti nositi se s razočaranjem ili tugom. Razgovarajte o tome što bi mogli raditi dok čekaju na svoj red.

  1. Možete potražiti pomoć

Ponekad je situacija jednostavno pretjerano komplicirana da bi klinci mirno našli rješenje. Dajte im do znanja da mogu doći vama kad zapnu. Vaša je uloga slušati i voditi razgovor između braće i sestara, a ne odabrati stranu ili stvoriti rješenje.

Foto: Freepik