Obitelj

Bratske svađe – 5 osnovnih kućnih pravila

pitajmamu-svade

Ma koliko se vaša djeca međusobno voljela, povremene bratske svađe su neizbježne. Važno je postaviti osnovna pravila koja će pomoći u rješavanju sukoba.

Maštali ste uvijek kako će se vaša djeca voljeti, grliti, sve dijeliti. Vidjeli ste ih u svojim mislima kako se smijulje dok rade male nepodopštine, kako zajedno grade kule od legića, pomažu jedno drugom kad god mogu, čuvaju zadnju kockicu čokolade za brata/sestru. No, onda ste rodili i onda su vaša djeca odrasla.

VIŠE – 10 savjeta za jednostavna jutra

Bratske svađe se događaju, to je činjenica. Baš kao što je i činjenica da one – nisu smak svijeta. Da, teško ih je gledati i slušati, ali jedno morate imati na umu: vaši mališani se vole. Samo im je nekad teško, a još uvijek ne znaju nositi se s osjećajima.

Pet pravila

Utvrdite s njima pravila koja se moraju poštovati kad je svađa u pitanju. Morate ih poštovati i vi i oni. Važno je da što više svađe rješavaju sami, nakon što postavite pravila.

  1. Nemojte trčati mami/tati

Ovo je za vaše, ali i njihovo dobro. Uključivanje u svađe je stresno, a kako mališani rastu, svađe su sve napornije. Naučite i njih i sebe dok su još dovoljno mali da svoje svađe moraju riješiti sami. Možda će svađa trajati duže, ali ako sami to riješe, sa svakim putem će biti lakše.

  1. Nema vrijeđanja

Nije tajna da će klinci u bilo kojoj dobi pronaći prave riječi za uvrijediti brata ili sestru, a može se tu uvući i kakva psovka pokupljena usput. Postavite oštro pravilo da nema ružnih riječi i ne odustajte od tog. R

VIŠE – Kako čistiti dječje igračke?

užne riječi zahtijevaju posljedice. Sigurno će mrmljati sebi u bradu sve i svašta, ali dok ih nitko ne čuje, to je u redu.

  1. Uzmite time-out

Ako primijetite da vi gubite strpljenje, odmaknite se od cijele situacije. Bitno je da vam daju priliku da provedete nekoliko trenutaka u miru kako biste se „zbrojili“. Nije lako prekinuti svađu da biste pričekali, ali vrijedi raditi na tome.

  1. Nema udaraca!

Nema udaraca, štipanja, grebanja, udaranja nogom, čupanja kose… Niti bilo čega što im padne na pamet. Gotovo da možemo reći da nema fizičkog kontakta tijekom svađe. Osim zagrljaja, ali do tog im ionako nije…

  1. Birajte svoje bitke

Ako možete preskočiti, preskočite. Jednostavno tako. Nije baš svaki povišeni ton ili ukradena igračka vrijedna svađe. Ako se uvijek uključujete u baš svaku raspravu ili svađu, ne dopuštate mališanima da pokušaju sami riješiti problem, pa tako neće naučiti.

Foto: Freepik