Bebe i mališani

Igra s bebom: učenje i zabava

igra s bebom

Nemojte podcijeniti bebinu sposobnost reagiranja na vaše podražaje. Bebe brzo uče i upijaju sve oko sebe, a igra s bebom znači da beba uči, ali se i zabavlja.

Prvih nekoliko mjeseci igra će se svoditi na neprestano ponavljanje jednih te istih jednostavnih radnji, ali beba će tako naučiti vrijedne vještine poput dijeljenja i slušanja.

Dan prvi

Osim ako niste imali težak porod ili ako ste dobili petidin za ublažavanje bolova, vaša će beba općenito biti vrlo pozorna i aktivna u prvim satima nakon poroda. Maksimalno iskoristite to vrijeme za uživanje i međusobnu interakciju. Odvojite se od nje na 12-15 minuta i gledajte ju kako bi ona mogla proučavati crte vašeg lica.

Usredotočite se na vizualno

Na zid sobe u rodilištu objesite ilustracije ili slike i pokazujte bebi jednu po jednu. Govorite joj o njima kao da pričate priču. To će joj pomoći da razlikuje uzorke i nauči prepoznavati slične predmete. Njezin se vid tek razvija, što znači da još ne može razlikovati suptilne nijanse, zato upotrijebite slike s jakim kontrastnim bojama ili crno-bijele. Igra s bebom je najbolja kada su site i čistih pelena, netom prije spavanja.

Koristite se zvukovima

Zvuk je vrlo stimulirajući, pa neko vrijeme provedite pjevajući svojoj bebi. Igra s bebom je i pjesma i brojalica i pričanje priča.  Kad govorite, tepajte joj. Ritam pjevanja također poboljšava njezino razumijevanje uzoraka i ponavljanja. Brojne igračke proizvode zvukove koji će se bebi sviđati, ali vodite računa da se ne uplaši i da vidi odakle ti zvukovi dolaze.

Pokušajte s mekanim igračkama

Kad počnu stizati darovi za bebu, među njima će zasigurno biti mnogo plišanih igračaka, zato ih mudro iskoristite. Mekani predmeti pružaju ugodu, pa će ih beba rado dodirivati. Držite igračku ispred nje i “predstavite” je izgovarajući njezino ime i opisujući “tko” je. Takva će igra razvijati bebine društvene vještine. Neka igra s bebom budu primjerice i pjevajući plišanci.

Izmjenjujte se

U dobi od oko dva mjeseca vaša će beba već pomalo “razgovarati” s vama. Igranje je interakcija. Odgovarajte joj i pričajte s njom te ju potičite da vas prati pogledom kad okrenete glavu i mijenjate izraze lica.

Odozgo

Iznad krevetića objesite mobil ili joj nabavite baby gym s visećim igračkama. Obožavat će sve te predmete koje može proučavati. U dobi između šest i osam tjedana shvatit će da se igračke pomiču zajedno s njom. A između 12. i 14. tjedna počet će posezati za igračkama. Čim udari jednu, makar i slučajno, pokušat će ponovo.

igra s bebom

Igrajte se osnovnih igara

U dobi od tri ili četiri mjeseca jednostavne su igre odlične za bebin razvoj. Dobre su igre s pjesmicama poput “Điha-điha”, “Blistaj-blistaj” ili brojalice, jer će beba brzo prepoznati slijed i naučiti što slijedi.

Dajte joj vremena

Igra s vašom bebom može biti uzbudljiva, ali idite njezinim tempom. Dajte joj vremena da reagira na vas. Ako je umorna ili joj je dosadno, dat će vam to do znanja jer će zaspati ili se rasplakati, pa budite spremni za prijelaz na nešto novo. Bebe vole sve što im je poznato, ali obožavaju i nove stvari koje mogu istraživati.

Foto: Freepik