Trudnoća i porođaj

Vožnja u trudnoći je sigurna, ali…

Voznja u trudnoci

Iako ste trudni ne znači da ste bolesni. A to pak znači da ćete, osim u iznimnim situacijama, obavljati sve svoje poslove kao i kada niste bile trudne. Jedna od njih je i vožnja u trudnoći. 

Sasvim sigurno nećete odustati od obavljanja poslova i svakodnevnih zadataka samo zato što ste trudni. No, vrlo je bitno imati na umu da vožnja u trudnoći treba biti sigurna i za vas i za bebu!

Jedna od stvari koju trebate imati na umu je pravilno vezanje sigurnosnog pojasa. Naime, sigurnosni pojas tijekom trudnoće uvijek bi se treba spuštati ispod trbuha, a ne preko. U slučaju nesreće pojas tada neće zategnuti trbuh, već donji dio zdjelice, a to je daleko manja opasnost za bebu.

Evo još nekoliko savjeta za sigurnu vožnju tijekom trudnoće: 

1.Gornji krak pojasa ide preko grudi, a donji ispod donjeg dijela trbuha. 

2.Odmaknite sjedalo unatrag kako biste napravili mjesta za vaš rastući trbuščić. Osim toga, u slučaju sudara postoji manja mogućnost da trbuščićem udarite u volan. 

3.Ako imate mogućnost, volan pomaknite prema gore, tako da nije usmjeren prema vašem trbuhu. 

4.Postoje i posebni nastavci za trudne vozačice koji se namještaju na postojeći pojas, te ga produžuju između nogu, pa u utor. 

5.Nemojte voziti ako vas još uvijek muče jutarnje mučnine ili vrtoglavica i glavobolja. 

6.Vozite kratke relacije kako bi odmorili noge i ruke. Dugotrajna vožnja djeluje iscrpljujuće na trudničko tijelo, a i postoji mogućnost da vas tijekom vožnje ulove grčevi u nogama. 

7.Ne vozite ako imate trudove!

Foto: Freepik