Mama

Upoznajte svoju bebu odmah nakon rođenja

upoznajte svoju bebu

Devet mjeseci mama nosi svoju bebicu u trbuhu radeći i učvršćujući vezu koja će se nastaviti nakon rođenja.

Upoznajte svoju bebu odmah po rođenju, a za to vam ne treba ništa drugo nego vaše tijelo! Prvi sat nakon poroda vrlo je važan za mamu i bebu. Dijete se tada nalazi u stanju tihe budnosti i svim svojim osjetilima upija informacije o svijetu oko sebe. Mama se u tom razdoblju intenzivno zbližava sa svojim bebom, a prvi bebin dodir s dojkom stimulirat će izlučivanje hormona oksitocina, koji će omogućiti otpuštanje mlijeka.

Upoznajte se odmah po rođenju s vašom bebom i promatrajte kako vam se i tijelo, ali i i glava, mijenja:

Majka je najbolji „lijek“ za svoje dijete

Bebina će se koža i probavni sustav kolonizirati bakterijama s majčina tijela te će za njih kroz kolostrum dobiti antitijela.

Majka je najbolje smirenje svome djetetu

Kontakt kože na kožu umiruje novorođenče, ono jednoličnije diše i rad srca mu je pravilniji, pa je beba puno zadovoljnija.

Majka je najbolji izvor hrane svome djetetu

U prvom podoju novorođenče prima kolostrum – tekućinu koja sadrži veliku količinu imunoglobulina i drugih zaštitnih antitijela.

Majka je najbolji „grijač“ svome djetetu

Majčino tijelo pomaže zadržati toplinu bebina tijela, što je osobito važno kod prerano rođene i djece male porođajne težine.

Majka je najbolji učitelj svome djetetu

Podoj u prvom satu života olakšava dobro postavljanje djeteta na dojku jer je tada djetetov refleks sisanja najjači.

Upoznavanje mame i bebe počinje prvim dodirom. Taj prvi dodir važan je i za majku jer dovodi do otpuštanja hormona oksitocina, koji izaziva kontrakcije maternice i omogućuje prirodan porođaj posteljice.

Foto: Unsplash