Bebe i mališani

Jastuk za bebe – treba li vam i kad ga smijete koristiti

jastuk za bebe

Bebe najbolje i najsigurnije spavaju bez jastuka. To je činjenica koju je važno znati. No, postoje situacije u kojima nije loše koristiti jastuk za bebe – isključivo pouzdanih, provjerenih proizvođača.

Jastuk za bebe nije općeprihvaćen proizvod koji bi se našao na popisu najnužnije opreme za bebe. Govorimo o jastuku manjih dimenzija koji svojom mekoćom i podatnošću, te oblikom pomaže u sprječavanju zaležane glavice. Mnogo su se prašine svako toliko diže oko tog proizvoda.

Kad ga mogu koristiti?

Stručnjaci svakako preporučuju da se ovaj jastuk, bez obzira na namjenu, ne koristi prije nego što beba napuni godinu dana. Razlog leži u tome što djeca mlađa od tog još uvijek ne mogu odgurnuti jastuk ako se okrenu tako da im je na licu i počne ih gušiti.

Do godine dana bebi je, ponavljamo, najbolje na ravnoj, čvrstoj podlozi, odnosno madracu.

Može li jastuk pomoći kod zaležane glavice?

Plagiocefalija, odnosno „sindrom zaležane glavice“, oblikuje bebinu glavu malo drukčije nego bi trebala biti. Točnije – bebina glavica se ne zaobli na određenom dijelu ako beba neprestano spava u istoj pozi.

Važno je napomenuti da sindrom zaležane glavice obično nestane sam od sebe do godine dana. Bebi se može pomoći tako da često boravi na trbuhu dok je budna, kako bi beba što manje vremena provodila na leđima. Korisno je i bebi dok spava povremeno okrenuti glavu.

Jastuk samo ako je nužno

Dakle, shvatite ovaj jastuk kao potrebu u slučaju opasnosti od zaležane glavice, a ne kao nužnu potrebu. Bebi jastuk uistinu ne treba, sve dok vas s dvije, tri godine ne „ulovi“ s jastukom i dok ne budete morali udovoljavati željama i prohtjevima, pa nabavite jastuk.

Foto: Freepik