Trudnoća i porođaj

Trudovi su počeli, ali ipak pokušajte spavati… Ozbiljni smo!

Trudovi su počeli

Početak poroda ne počinje kao u filmu, dapače. Izgleda u potpunosti suprotno! Trudovi su u većini slučajevi slabi, te tek s protekom vremena postaju jači. Rijetko kada žena vrišti, a vodenjak se često buši pred sam porod. Pa zašto onda ne bi pokušali spavati?

Da… Ozbiljni smo. Ako su vam trudovi slabi i nepravilni, a oko termina ste, slobodno malo odspavajte. Trudovi će s vremenom tek jačati, a vi ćete u polusatnom drijemežu skupiti snage za veliko finale.

Porod je tek počeo

Rani stadij poroda različit je za svaku ženu. I dok se neke osjećaju spremne roditi baš to jutro kada se probude, druge žene će iznenaditi bol, a neke će osjećati mučninu i nelagodu.

Rani stadij poroda je individualan, ali ono što će se svim ženama dogoditi jesu – trudovi. A ono što će sve žene začuditi jest – bol! Koliko god puta rađali, bol koju osjećate pred porod sve iznenadi.

Dakle, možete očekivati bol i to u naletima. I to vrlo nepravilnima. U ranom stadiju poroda trudovi se događaju u nepravilnim razmacima i često će vas iznenaditi. Nekim ženama se prvi trud dogodi ujutro odmah poslije buđenja, a idući tek poslijepodne.

Stoga…

Iskoristite vrijeme za spavanje

Iako vrlo vjerojatno neće moći zaspati od kombinacije uzbuđenja i straha, pokušajte ipak malo odmoriti. No, to ne znači da BAŠ morate spavate. Upravo suprotno – nađite vrijeme za opuštanje.

To može značiti topla kupka da se opustite prije odlaska u bolnicu, čitanje nekoliko stranica omiljenog romana, uživanje uz omiljenu glazbu ili najbolje – dobro staro drijemanje.

Kada je vrijeme za akciju?

U bolnicu morate odmah ako vam je puknuo vodenjak, ako krvarite, ako ne osjećate bebu, ako se osjećate loše, ako vam je mučno, ako vam je pao tlak, ako vam je skočio tlak, ako imate zdravstvenih problema poput gestacijskog dijabetesa….

U svim ostalim slučajevima, a to će vam reći i u bolnici dolazite kada su vam trudovi na pet minuta razmaka i kada jedan trud traje od 40 do 60 sekundi.

Čitajte više o opuštanju prije poroda:

Foto: Freepik