Trudnoća i porođaj

Trudnoća nakon pobačaja – koliko treba čekati?

trudnoća-nakon-pobačaja-pitajmamu

Postoji vrijeme kad vam se čini da trudnoća nakon pobačaja nije dobra ideja. No, trenutak u kojem ćete ponovno poželjeti pokušati zatrudnjeti vjerojatno nije tako daleko. Kad je pravi trenutak?

Svaka je žena priča za sebe, pa tako nitko ne može odrediti neki pravi, jedini trenutak kad bi trudnoća nakon pobačaja bila poželjna. Netko će možda poželjeti zatrudnjeti odmah, a drugom će trebati godine. No, taj će trenutak gotovo sigurno doći.

Ako se pitate je li trudnoća nakon pobačaja manje izgledna, opustite se! Vaši izgledi za uspješnu i zdravu trudnoću nisu ništa drukčiji nego izgledi bilo koje druge žene. Neka su istraživanja čak pokazala da žene koje zatrudne u tri mjeseca od pobačaja imaju manji rizik od pobačaja.

Kada se prepustiti?

Nakon pobačaja vrlo vjerojatno ćete trebati kiretažu (postupak kojim se uklanja sadržaj maternice) pa ćete trebati kontrolu oko dva tjedna kasnije. Liječnik će vam tada reći kako sve to izgleda i je li u redu upustiti se u odnose. Naravno, što se tiče fizičkog stanja. Osjećaj je nešto o čemu ćete misliti kad za to dođe vrijeme. Spremni ste onda kad ste uistinu spremni na bilo koji mogući ishod trudnoće.

Ipak, svakako biste trebali pričekati svoj normalan ciklus. Ako računamo da je pobačaj bio prije 13. tjedna, moglo bi proći i dva mjeseca do normalizacije ciklusa. Ako pokušate zatrudnjeti prije, hormoni se možda neće vratiti u normalu, pa bi trudnoća mogla biti lažno pozitivna.

Imajte na umu da je statistika na vašoj strani. A ona kaže da će tek jedan posto žena nakon jednog pobačaja, imati i drugi. No, rizik od ponovnog pobačaja je i dalje 20 posto. Izrazito važnu ulogu tu igra i mentalno stanje, a ne samo fizičko.

Dopustite si tugu

Nakon pobačaja, očekivano je da ćete morati proći kroz razdoblje tugovanja. Mogli biste osjećati i anksioznost, ljutnju ili krivnju, ali pustite da ti osjećaji sami dođu – nemojte ih požurivati. No, imajte na umu da te osjećaje morate „proraditi“ i da nije dobro prije toga krenuti dalje.

Ne postoji ništa što možete napraviti kako biste spriječili svjesno spontani pobačaj. No, postoje stvari koje možete činiti kako biste povećali šanse za pozitivan ishod – pazite na način života. Uzimajte svakako dodatke prehrani s vitaminima i folnu kiselinu. Ograničite unos kofeina, izbjegavajte alkohol, cigarete, te sve oblike droga.

Kad ponovno zatrudnite, imajte na umu da se možete osjećati anksiozno, te da o tome morate razgovarati s partnerom, prijateljima, obitelj. Ako vam ništa od toga ne pomaže dovoljno, obratite se stručnjaku.

Foto: Freepik