Trudnoća i porođaj

Kada najlakše zatrudnjeti? Saznajte koje je idealno doba dana!

idealno doba dana za zatrudnjeti

Kad odlučite da želite dijete, nekad vam se taj proces može činiti dugim i kriti razne zamke. Neki drugi, pak, zatrudne kad to najmanje očekuju. Jedna je studija otkrila da postoji idealno doba dana da pokušate zatrudnjeti.

Zanima vas i naslućujete li koje bi to bilo vrijeme za zatrudnjeti? Pa, istraživanje je pokazalo da je to jutro, i to posebno prije 7.30. Ako ste tražili razlog za dulji ostanak u krevetu, možda ste ga upravo našli!

Stručnjaci koji su došli do ove brojke analizirali su više od 12.000 uzoraka sjemena od više od 7000 muškaraca tijekom 10 godina. Svi muškarci su bili između 25 i 40 godina starosti. Studijom se pokušalo vidjeti kad se to vaš prirodni tjelesni sat uskladi s kalendarskim satom.

Saznajte još i: Kako poboljšati spremu prehranom

U spomenutim uzorcima promatrali su: koncentraciju spermija, ukupan broj spermija, progresivna mobilnost te normalnu morfologiju.

Liječenje neplodnosti?

Zaključak je bio da su tri od ova četiri čimbenika (koncentracija spermija, broj spermija i normalna morfologija) na svom vrhuncu upravo ujutro. Osim toga, studija je pokazala da je koncentracija sperme, kao i broj spermija povećani tijekom ožujka, travnja i svibnja, te su se znatno smanjivali ljeti. Stoga, idealno vrijeme za zatrudnjeti je ujutro i to u proljeće!

Saznajte još i: Kako očuvati plodnost – pripazite na životni stil

Dakle, ovih dana biste se mogli malo ranije probuditi, pa… ma, znate već! Povećati svoju mogućnost da postanete roditelj. Stručnjaci se nadaju i da bi ovo istraživanje moglo biti korisno za liječenje neplodnosti u budućnosti.

Foto: Freepik