Mama

Kako očuvati plodnost – pripazite na životni stil

plodnost-pitajmamu

Dok gledate svoju bebu kako spava, nova trudnoća vjerojatno je zadnja stvar na koju pomišljate. No, ako planirate još koju trudnoću, pravo je vrijeme da saznate kako očuvati plodnost. 

Ako ste trudni, vjerojatno ste sigurni u svoju plodnost, zar ne? Ali ako vi i vaš partner planirate još jednom postati roditelji – bilo u idućih 12 mjeseci ili sljedećih nekoliko godina – vrijedi znati koji bi to čimbenici mogli utjecati na vašu plodnost.

Započnite već danas činiti sve što možete, pa će vam biti lakše kad počnete raditi na drugom (ili bilo kojem sljedećem) djetetu.

FAKTOR GODINA

Kad se rodi, svaka žena ima zalihu od milijun jajašca. Taj će se broj do puberteta smanjiti na otprilike 500.000. No unatoč tome golemom smanjenu, većina je žena i dalje plodna između 20. i 35. godine života. Nakon toga plodnost počinje opadati, ali to se ne događa odjednom.

Premda su godine odlučujući faktor, to ne znači da s 40. godinom života završava vaša mogućnost da dobijete dijete. Duljina plodnosti mnogih žena ovisi o tome kada je njihova majka ušla u menopauzu. Istraživanja su pokazala da se zaliha jajašaca počinje smanjivati deset godina ranije. Pa ako je vaša majka prestala dobivati mjesečnicu u 52. godini života, vaša će plodnost početi opadati oko 42. godine.

ODVAGNITE STVARI

Životni stil može utjecati na vašu plodnost bez obzira na vaše godine, a pretilost definitivno smanjuje vaše šanse. Previše masnoće u tijelu utječe na razinu estrogena, hormona povezanog s ovulacijom. Trebate pomoć u skidanju kilograma – ili čak u njihovu dobivanju ako ste premršavi? Razgovarajte s liječnikom koji će vam savjetovati odgovarajuću prehranu i tjelovježbu.

Ako je prekomjerna težina praćena neobično brzim rastom kose i aknama, možda patite od sindroma policističnih jajnika. To je jedan od najčešćih uzroka neplodnosti. Morat ćete posjetiti liječnika koji će vam pomoći u liječenju i tako povećati vaše šanse za začeće.

Ono što jedete također utječe na plodnost. Uravnotežena prehrana iznimno je važna, posebno unos bjelančevina, koje su bitan element u izgradnji svih stanica. Osigurajte si unos crvenog mesa, jaja, mliječnih prerađevina i žitarica. U prehranu uključite i mnogo svježeg povrća – špinat, rajčice, batat i paprika puni su vitamina koji osiguravaju zdrava jajašca (i spermu).

JE LI VRIJEME ZA ČAŠU VINA?

Povremena čaša vina ili jutarnja kava ne bi smjeli uzrokovati odveć problema, no ključ je u umjerenosti. Rezultati nekih istraživanja pokazali su da previše kofeina smanjuje aktivnost mišića koji prenose jajašca iz jajnika u maternicu.

Ni muškarci si ne bi smjeli dopustiti neumjerenost. Previše alkohola može utjecati na mušku plodnost, smanjujući i količinu i kakvoću sperme. Kako biste ozbiljno povećali svoje šanse za začeće, vaše muške polovice ne bi si smjele dopustiti više od 2-3 decilitra vina na dan, a ženama bi bilo najbolje da u potpunosti izbjegavaju alkohol.

Pušenje je strogo zabranjeno jer kod žena smanjuje razinu estrogena i utječe na kvalitetu jajašaca. Kod muškaraca, pak, pušenje obično smanjuje pokretljivost spermija. 

BUDITE U POKRETU

Aktivan životni stil važan je zdravstveni faktor koji pomaže prilikom začeća. Ključno je poznavati stanje svoje forme i njoj prilagoditi vježbanje, jer vam prekomjerno vježbanje neće pomoći. Naime, rezultati jednog istraživanja pokazali su da su žene koje su se vježbajući izlagale velikim naporima manje plodne. To se često može vidjeti i kod vrhunskih gimnastičarki ili balerina. One često zbog veoma napornog svakodnevnog vježbanja imaju veoma nisku razinu masnoća u organizmu i znaju biti pothranjene, zbog čega im prijeti i izostanak mjesečnice.

PRIPAZITE NA LIJEKOVE

Lijekovi i kontracepcija mogu uvelike utjecati na plodnost. Steroidi, lijekovi protiv prištića i povišenog krvnog tlaka, ili liječenje poremećaja rada štitnjače, mogu utjecati na plodnost. Stoga razgovarajte s liječnikom ako želite početi raditi na djetetu.

Kontracepcija, pak, ne bi smjela utjecati na kasniju plodnost, iako bi moglo proći tri do šest mjeseci da se vaš ciklus vrati u normalu jednom kad prestanete uzimati tablete. Ako nakon tog razdoblja još uvijek ne možete zatrudnjeti, posjetite svog liječnika. Kontracepcija često prikrije reproduktivne probleme sa zdravljem kojih niste ni bili svjesni, kao što su neredovite mjesečnice.

BUDITE SPONTANI

Možda ćete zbog prevelike usredotočenosti na način života zaboraviti na glavni element u pokušaju da zatrudnite – seks. Iako vam računanje plodnih dana osigurava redoviti seks, nemojte dopustiti da vam on postane jednoličan. Tempirani odnos može postati neučinkovit ako vam počne stvarati prevelik pritisak. Spontanost i uzbuđenje imaju važne uloge – jer ako ste nervozni, to će utjecati na vaš libido i ovulaciju. Mnogim ženama mjesečnica postaje neredovita ako su pod stresom.

Usredotočite se na ono što je ovdje i sada. Činite sve što je potrebno da ostanete u sadašnjici – od joge do masaže. Stres različito utječe na ljude, pa izaberite ono što smatrate najboljim za sebe.

POVEĆAJTE ŠANSE

1. Jedite organsko – tijekom klasičnog uzgoja životinjama se često daju antibiotici koji mogu utjecati na razinu hormona u vašem organizmu.

2. Upoznajte svoje tijelo – vodite računa o mjesečnici i izračunajte svoje plodne dane tijekom svakog menstrualnog ciklusa.

3.Uzimajte dodatke prehrani – uzimajte multivitamine koje vam liječnici preporučuju tijekom trudnoće – rezultati jednog istraživanja otkrili su da oni mogu povećati šanse za začeće od 40 do 70 posto.

4. Jedite punomasno – istraživanje plodnosti pokazalo je da jedna porcija punomasnih mliječnih prerađevina na dan može smanjiti rizik od neplodnosti za 27 posto.

 

Foto: Freepik