Zdravlje i prehrana

Policistični jajnici i trudnoća

policistični jajnici, jajnici, ginekolog, začeće, štitnjača, dijabetes, inzulinska rezistencija

Policistični jajnici su stanje u kojem će žena teško začeti jer ciste na jajnicima onemogućavaju ovulaciju.

Policistični jajnici spadaju u bolesti odnosno stanja ženskog reproduktivnog sustava kojeg karakteriziraju vodene ciste na jajnicima koje onemogućavaju ovulaciju. Kod većine oboljelih žena nalaze se visoke koncentracije androgenih odnosno muških hormona. U proteklih nekoliko godina došlo je do napretka u istraživanju tog problema, a znanstvenici su došli do zaključka da je bolest povezana s inzulinskom rezinstencijom.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) jest skup simptoma od kojih su neki i vodene ciste, izostanak menstruacije, pojačana dlakavost, pretilost, akne, inzulinska rezistencija i sl. Svi ti problemi nastaju kao posljedica kruničastih cisti koje su raspoređene po jajnicima te onemogućavaju ovulaciju odnosno začeće.

 

Policistični jajnici i začeće

Policistični jajnici trebaju se liječiti kako bi žena imala uredan i redovit menstrualni ciklus. Isto tako, važno je upamtiti da se sindrom policističnih jajnika ne može izliječiti već samo držati pod kontrolom. Kada žena ne planira trudnoću u liječenju policističnih jajnika koriste se hormonalni kontraceptivi odnosno antybaby pilule. No, problem nastaje kada žena planira trudnoću, a ima PCOS.

policistični jajnici

Naime, dok žena uzima horomonalne kontraceptive teško da će začeti ali može se dogoditi da se nakon prestanka uzimanja kontraceptiva dogodi spontana ovulacije, te ostane trudna.

No, problem PCOS-a je puno dublji. Kako bi žena uspješno ostala trudna usprkos policističnim jajnicima, potrebno je napraviti cjelokupnu obradu kod ginekologa koja uključuje ultrazvuk i detaljnu hormonsku obradu. Takav detaljan pregled se radi jer žene koje imaju PCOS imaju veće mogućnosti oboljenja od dijabetesa tipa 2 i bolesti štitnjače poput hipertireoze i hipotireoze.

Kada se odlučite za trudnoću, a bolujete od PCOS-a, potrebno je pratiti ovulaciju i to ovulacijskim trakicama i mjerenjem bazalne temperature, tempirati odnose, a po potrebi ginekolog će vam prepisati neki od lijekova koji pospješuju ovulaciju.
Također, bitno je za naglasiti sindrom policističnih jajnika pogađa otprilike 40% žena u zreloj reproduktivnoj dobi, što je ponukalo znanstvenike u traganju rješenja za PCOS-om.

 

Foto: Freepik.com