Tata

Kako poboljšati spermu prehranom?

sperma, poboljšati spermu

Ako pokušavate zatrudnjeti, mudro je paziti na prehranu. Unosom pravih namirnica buduća mama može popraviti svoje zdravlje, a tata poboljšati spermu.

Malen broj spermija često se povezuje s manjkom cinka u organizmu i nedostatkom osnovnih vitamina. Upravo zato promjene u prehrani mogu poboljšati spermu, a time i mogućnost zatrudnjivanja. Postoje neke tvari koje bi budući tata trebao unositi u organizam prehranom kako bi imao bolju spermu i popravio svoje šanse da partnerica zatrudni

  1. Cink

Kao što smo već napomenuli, manjak ovog elementa mogao bi značiti malen broj spermija, pa ako ustanovite da treba povećati broj malenih plivača, pripazite na unos cinka u organizam.
Nalazi se u: kamenicama, puretini, bućinim košticama, jastozima, školjkama.

  1. Antioksidansi

Antioksidansi su sjajno oružje u borbi protiv slobodnih radikala, zločestih molekula koje se nalaze u zagađivačima i toksinima, a povezani su s neplodnošću.
Nalazi se u: tamnoj čokoladi (ali nemojte pretjerati, jedan red na dan je sasvim dovoljan).

  1. Alicin

Nemate pojma što je to? Čarobni element koji se nalazi u češnjaku. Sjajan sastojak koji će vas potaknuti na “akciju”, zar ne? No, imajte na umu da alicin potiče protok krvi u spolnim organima i štiti spermu. Češnjak ujedno sadrži selen, antioksidans koji poboljšati spermu i pokretljivost spermija. Dovoljna su dva češnja na dan.

  1. Bromelain

Još jedan sastojak naizgled nepoznat. No, B kao bromelain neka vas podsjeti na B kao bananu. Za banane je dokazano da povećavaju muški spolni nagon i reguliraju spolne hormone baš zbog bromelaina. Sadrže i vitamine C, A i B1 koji poboljšavaju sposobnost tijela da proizvodi spermu.

  1. Vitamin A

Kod slabe plodnosti čest uzrok je nedostatak vitamina A, zbog čega su spermiji prespori. Brokula ima pregršt vitamina A, kao i crvene paprike, špinat, marelice, batat i mrkva.

  1. Vitamin C

Vitamin C štiti spermu i povećava njenu pokretljivost i volumen. Puno vitamina C pronaći ćete u šparogama, kiselom kupusu, šipku…

  1. Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline povećavaju broj spermija i potiču protok krvi u genitalijama.
Nalaze se u: orsaima, rakovima, lososu, pilećem mesu, bundevinim košticama.

Foto: Freepik