Bebe i mališani

Soor ili mliječac – kada se javlja i kako ga prepoznati?

soor ili mlijecac

Soor ili mliječac gljivična je infekcija sluznice usne šupljine koja se najčešće javlja u dojenčadi i male djece u vidu bjelkastih naslaga koje nisu opasne, ali obično ometaju normalno uzimanje obroka.

Kako nastaje soor?

Uzročnik te pojave je  gljivica candida albicans koja je uobičajeno prisutna i kod zdravih osoba, ali ju imuni sustav učinkovito blokira, pa ostaje u manjem broju i neupadljiva. U situacijama kada je imunost slabija, ili je narušena ravnoteža fiziološke mikroflore na sluznici, ta se gljivica može značajno razmnožiti i proširiti uzrokujući probleme.

Najčešće se to događa u ranoj životnoj dobi, budući da je kod dojenčadi i male djece još nepotpuno zreo imunološki sustav; zatim u slučajevima kada je oslabljena prirodna barijera sluznice, primjerice kod uzimanja antibiotika; kao i kada je zbog neke bolesti ili terapije imuni sustav „zakočen“.

Nastanku infekcije pridonosi i nedostatna higijena duda ili bradavica kod majki koje doje.

Naime, vlažna sredina pogoduje gljivicama te se one lako nakupljaju na vlažnoj koži bradavica i na dudama s kojima se hrane ili umiruju bebe. Izvor mogu biti i igračke koje dijete stavlja stalno u usta.

Najraniji rizik za dijete javlja se već prilikom poroda ako je porođajni kanal inficiran gljivicama. Naime, već zbog hormonskih promjena, ali nerijetko i terapije antibioticima, trudnice češće imaju takvu vrstu infekcije od opće populacije žena. Novorođenče pak ima nepotpune i nezrele mehanizme obrane i gljivice se lako prošire.

Koji su simptomi?

Soor prepoznajemo po tipičnom izgledu bjeličastih ili bijelo-žućkastih nakupina na sluznici koje su malo odignute, često grudičaste. Obično prekrivaju dijelove jezika, ali mogu biti i na desnima i unutrašnjoj strani obraza te se širiti prema ždrijelu i jednjaku.

Često nalikuju na zgusnuto mlijeko ili usirene grudice, zbog čega nerijetko majke isprva misle da se doista radi o ostatcima mliječnog obroka. Međutim, mliječac se za razliku od naslaga hrane ne da lako odvojiti od sluznice, a kada se pokuša, onda se ispod vidi nadražena, zacrvenjena i krvarenju sklona sluznica.

Djeca su obično razdražljiva, naročito za obroka; znaju i nevoljko plakati, ili čak prekidati i odbijati obrok. Ponekad se kod hranjenja čuje takozvano „coktanje“, tj. jedan vrlo specifičan zvuk. Tegobe su to izraženije što je veća površina sluznice zahvaćena. Poznato je da se soor, ako se ne prepozna ili odgađa tretman, zna brzo proširiti. Ponekad istovremeno može biti prisutno i crvenilo sluznice oko čmara i spolovila kao rezultat gljivične infekcije i te regije. Kod majki koje doje, ako su bradavice  zahvaćene infekcijom, javlja se također nelagoda, svrbež, bolnost bradavica, ponekad osjećaj probadanja u dojci. Bradavice se doimaju nadraženo, a mogu također imati bjelkaste naslage.

Kako se liječi?

Iako se soor može mehanički skinuti, s čistom gazom natopljenom u vodu ili fiziološku otopinu, takvo čišćenje zna rezultirati blagim krvarenjem sluznice, što uznemiruje roditelje i nije uvijek dostatno, stoga je bolje primjenjivati specifičnu terapiju protiv te vrste gljivica.

Danas postoje preparati za usnu šupljinu koji imaju antigljivična svojstva, najčešće u vidu gelova ili otopine. Daju se u konzultaciji s liječnikom, vrlo su učinkoviti i sigurni za primjenu i kod najmanje djece. Brzo dovode do smirivanja infekcije i odstranjenja naslaga.
Prosječno trajanje terapije je 10-tak do 14 dana. Istovremeno je važno tretirati i bradavice kod majke koja doji i ima simptome, kako se nakon prekida terapije kod djeteta ne bi isto ponovilo. Dojenje nije potrebno prekidati tijekom tretmana. Ako se u majke javljaju jaki simptomi, kao što je bolnost u dojkama, koji se ne povlače kod lokalne terapije, za majku se tada primjenjuju i lijekovi protiv gljivica koji se daju oralnim putem. Također je nužno oprati ili sterilizirati (ovisno od materijala) dude, izdajalice i igračke koje dijete inače stavlja u usta.

Što možemo učiniti u prevenciji?

Kako bismo rizik od nastanka soora smanjili na minimum, važno je dobro održavanje higijene svega pribora za hranjenje i svega ostaloga što dijete stavlja u usta, primjerice gumenih igračaka koje se koriste kod nicanja zubića. Bitno je i da se sav pribor i igračke nakon pranja dobro posuše.

Također je važna higijena i održavanje integriteta bradavica kod majki koje doje. Dobro je da se bradavice nakon dojenja i pranja osuše na zraku, a poželjno je i često mijenjanje jastučića za dojenje kako bi se smanjila prisutnost vlage koja pogoduje množenju gljivica. Također je neizostavno pranje ruku prije hranjenja bebe.

Zaključno, mliječac ili soor gljivična je infekcija sluznice usta kojoj su najviše skloni najmanji. Iako izaziva nelagodu kod hranjenja, ne narušava značajno zdravlje djece. Može se učinkovito liječiti, a jednostavnim mjerama može se i spriječiti njezin nastanak.

Tekst: prim.dr.sc. Alemka Jaklin Kekez,
spec. pedijatar gastroenterolog
Poliklinika za dječje bolesti Helena
Foto: Pixabay