Bebe i mališani

PURPLE ili ljubičasto plakanje – znate li što je?

purple plakanje

PURPLE plakanje je faza dojenačkog razvoja koja je obilježena plakanjem.

Iako, na prvu zvuči kao da su to kolike, nisu. Naime, kolike u sebi imaju podlogu u nezadovoljstvu bebe, a to su često grčevi, PURPLE plakanje to nema.

Termin ljubičastog (PURPLE) plakanja osmislio je američki pedijatar dr. Ronald Barr kako bi pomogao roditeljima uplakanih mališana.

PURPLE je akronim kojim je dr. Barr pokušao objasniti neke odrednice ljubičastog plakanja:

P peak (vrhunac plakanja) ‒ vrhunac plakanja najčešće je između drugog i petog mjeseca

Uunexpected (neočekivano) ‒ događa se bez razloga, a isto tako i nestaje

R resist (odbijanje) ‒ bebe odbijaju umirivanje i pokušaje smirivanja

P  pain face (bolna grimasa) ‒ djeca imaju bolnu grimasu na licu kada plaču

Llong-lasting (traje dugo) ‒ plakanje može potrajati i preko pet sati

Eevening (poslijepodne) ‒ u tom dijelu dana bebe najčešće plaču.

Takvo plakanje normalna je razvojna faza svakog djeteta, no kod nekih će trajati jako kratko, kod nekih duže, pa se dobro voditi ovim smjernicama.

Početak faze plakanja počinje u prvih nekoliko tjedana bebinog života, vrhunac dostiže oko drugog mjeseca života, a postepeno prestaje sa četiri mjeseca starosti.

plakanje, purple, ljubičasto

Kako pomoći roditeljima?

Počeci roditeljstva znaju biti vrlo teški i emocionalno i psihički. Pogotovo je teško kada se u naručju drži bebica od par tjedana, s glasom idućeg Pavarottija. No, mini Pavarotti ne pjeva lijepe arije, već nepovezano glasno plače, kao da ga nešto muči.

Prvo ćete pokušati s hranjenjem, pa presvlačenjem, pa uspavljivanjem, pa ćete izmjeriti temperaturu, pa ćete obaviti temeljiti fizički pregled i ustanoviti da je u top formi, pa ćete pasti u očaj jer ne znate što se događa. Onda ćete se morati pomiriti s činjenicom da vaša preslatka bebica urla… jer može.

Upravo tu uskače PURPLE plakanje. Ljubičasto plakanje je faza koja će proći, to je i namjera akronima, olakšati život roditeljima koji će najčešće “izgubiti” glavu pokušavajući odgonetnuti zašto njihova beba neumorno i neutješno plače, najčešće nekoliko sati u komadu.

Kako pomoći bebi?

Za razliku od kolika koje su uzrokovane grčevima, PURPLE plakanje ćete najbolje smiriti tako što ćete se vi smiriti. Bebe osjećaju nervozu roditelja, pa je najbitnije da mama i tata ostanu skulirani.

Nadalje, pokušajte pjevati ili pričati s vašom bebom, promIjeniti sobu u kojoj boravite, ili poglasnite radio, kako bi se bebi odvratila pažnja od plakanja. Prema iskustvima roditelja koji su prošli tu fazu, najbolje funkcionira glasnija glazba ili pak slušanje glazbe koju inače volimo kako bi si malo olakšali nervozu.

Foto: Freepik, M&B