Trudnoća i porođaj

Porod nakon carskog reza – vaginalni ili opet porod carskim rezom?

porod nakon carskog reza

Iako je carski rez u nekim slučajevima nužan, najčešće zbog djetetove sigurnosti, mnogo žena kod druge trudnoće poželi vaginalni porod, naravno ako je moguć.

Nekoć se smatralo da vaginalni porod nakon carskog reza nije moguć jer nije sigurno ni za majku ni za dijete. Tako je do 1988. godine samo do tri posto poroda završavalo vaginalno u slučajevima kad je žena imala prvi porod carskim rezom.

Danas nije neuobičajeno da liječnici svakoj trudnici koja zadovoljava određene uvjete, dopuste pokušaj vaginalnog poroda. I tek se u slučaju da dođe do komplikacija ponovo izvodi carski rez.

KADA ĆE SE PONOVITI CARSKI REZ

Hoće li liječnik odlučiti pokušati izvesti vaginalni porod kod žene koja je prije toga rodila carskim rezom, ovisi o mnoštvu različitih čimbenika. Ako je s takvim odlukama imao uglavnom loša iskustva, može se dogoditi da uopće neće majci preporučiti takav način poroda. Ipak, na liječničku će odluku bitno utjecati razlog zbog kojeg je kod prvog poroda bio potreban carski rez.

Liječnik će pretpostavljati da će vaginalni porod po svoj vjerojatnosti biti manje uspješan za žene koje imaju više od 90 kilograma, kao i za žene starije od 35 godina. Uspješnost vaginalnoga poroda ovisi i o djetetovoj veličini i težini. Kod veće novorođenčadi vaginalni porod nakon carskog reza predstavlja veći rizik i ne preporučuje se, kao i nakon prethodna dva carska reza.

U Hrvatskoj se ženi koja je imala dva carska reza u trećoj trudnoći radi tzv. elektivni carski rez. Riječ je o tzv. carskom na hladno, tj. bez trudova. Uz to joj se preporučuje i sterilizacija budući da je, nakon tri reza na maternici, četvrta trudnoća jako rizična.

NAJVEĆI STRAH

Majke se uglavnom brinu zbog mogućnosti da dođe do pucanja maternice po šavu, no taj vas strah ne treba mučiti. Otkada se operacije rade poprečnim rezom, pucanje se pojavljuje samo u 1-2% slučajeva slučajeva, što je gotovo jednako često kao i kod poroda kod kojih nije bilo ranijeg carskog reza.

Naime, komplikacije tijekom poroda moguće su i prilikom već uhodanog prirodnog poroda, a uzrok može biti loš CTG, prijeteća ruptura maternice, odljuštenje posteljice i slično. U takvim će se slučajevima liječnik odlučiti za hitan carski rez.

Ruptura maternice je doduše rijetka ali vrlo ozbiljna komplikacija tijekom poroda, neovisno je li prethodno bio carski rez ili nije. Ona može dovesti do histerektomije, tj.odstranjivanja maternice, ozljede mokraćnih putova, djetetove patnje i oštećenja zbog nedostatka kisika, upale maternice ili čak smrti majke ili djeteta.

Razni su uzroci koji mogu dovesti do pucanja maternice: trauma, veličina djeteta ili višeplodna trudnoća (blizanci, trojke, …). Rupturu maternice teško je prepoznati. Ponekad već i jače pulsiranje može biti znak da se ožiljak carskoga reza širi. Zato se žene koje žele vaginalni porod nakon što su imale carski rez, tijekom poroda vrlo pomno prate.
O tome na koji će se način porod izvesti odlučuje liječnik. Nakon što je analizirao tijek prijašnjih poroda pacijentice, zaključit će koliki je njezin rizik u slučaju da se sada odluči na vaginalni porod. No vrlo je vjerojatno da će izbjegavati korištenje jakog dripa ili gela koji se koriste za poticanje poroda i jačanje trudova.

MOŽE I BEZ CARSKOG REZA

Ako je žena imala jednom prije vaginalni porod, vjerojatnost za uspješnost još jednoga vaginalnoga poroda nakon carskoga reza iznosi 89 posto. U slučaju da je nakon carskog reza slijedio vaginalni porod, vjerojatnost uspješnoga ponovnoga vaginalnoga poroda iznosi čak 93 posto.

Osim želje i suglasnosti same rodilje, važno je zadovoljiti još neke uvjete da biste mogli uopće razmišljati o vaginalnom porodu nakon carskog reza:

– vaša je zdjelica normalne veličine, dakle omogućuje vaginalni porod
– UZV procjena reza s oko 38 tjedana – rez je oko 5 mm
– trudnoća je jednoplodna i terminska
– dijete je u položaju s glavom dolje
– djetetova težina procijenjena je na manje od 4000 grama
– porod je krenuo spontano, s regularnim trudovima
– dijete je u dobroj kondiciji, CTG je uredan
– nema komplikacija tijekom trudnoće – poput preeklampsije ili drugih komplikacija koje zahtijevaju hitno dovršenje poroda

Trudnicu koja je imala prethodni carski rez liječnik će savjetovati i uputiti da rodi u bolnici koja ima operacijsku dvoranu, gdje se može izvesti hitan carski rez.

Zato, ako želite vaginalni porod, a nakon carskog reza, ne upuštajte se u avanturu rađanja u malim rodilištima kako ne biste ugrozili svoje i djetetovo zdravlje.

Tekst: dr. med. Matilda Mladinić
spec. ginekologije i porodništva

Foto: Pexels