Trudnoća i porođaj

Plinovi u trudnoći – kojim položajima ih se možete riješiti

plinovi-u-trudnoći-pitajmamu

Iako vam inače može biti nelagodno razgovarati o tome, plinovi u trudnoći najednom postaju sasvim običan problem. Postoje neki položaji koji vam mogu olakšati da ih se riješite.

Da, sve što vam je do trudnoće bilo neugodno, u trudnoći postaje problem o kojem razgovarate sa svima. Tako je i kad vas muče plinovi u trudnoći. No, ako vam nisu dosad preporučili, možda imamo rješenje za vas – položaje koji vam mogu pomoći osloboditi se plinova. A znamo da ti sasvim bezazleni plinovi u trudnoći mogu stvarati poprilične bolove trudnici.

  1. Dječja poza

Spustite se na sve četiri na pod, a noge razdvojite. Zatim tijelo polagano spustite prema natrag, tako da vam je stražnjica na petama. Istovremeno ruke ispružite što više ispred sebe. Čelo primaknite što više možete tlu. Izdržite tako najmanje 30 sekundi, a možete i do 5 minuta biti u tom položaju. Ovako biste se mogli osloboditi plinova zarobljenih u probavnom traktu.

  1. Zakretaji

Stojeći: Stanite uspravno s nogama razmaknutim u širini ramena. Ako želite, možete se pridržati za zid ili okvir vrata. Dok su vam noge čvrsto na tlu, zakrenite torzo.

Sjedeći: Sjednite uspravno dok su vam noge ispružene ispred tijela. Stražnjicu držite čvrsto na podu, pa lagano zakrenite torzo.

  1. Sjedeći preklop

Sjednite uspravno s nogama ravno ispred tijela. Lagano i nježno nagnite se prema naprijed, prema nogama. Noge neka budu ravne. Ako vam je ugodnije, možete raširiti noge koliko vam odgovara.

  1. Čučnjevi

Čučnjevi vam mogu pomoći prebaciti pritisak iz trbuha na druge dijelove tijela. Moglo bi vam se vrlo lako dogoditi da se sve to i čuje… Možete se pridržavati za nešto ako vam je zgodnije i ako ćete se osjećati sigurnije.

Razmaknite noge i stanite uspravno. Neka vam stopala budu usmjerena malo prema van, pa savijte koljena u ravnini s nožnim prstima. Neka vam težina bude na petama, pa lagano čučnite.

  1. Poza sretne bebe

Možete ju zamisliti? Legnite na leđa na tlo. Podignite noge prema gore, više prema bokovima nego trbuhu, lagano savijene u koljenima. Ako možete, uhvatite se za stopala. U tom se položaju malo ljuljuškajte koliko vam je ugodno. Da, sretna beba – i sretna trudnica!

Foto: Freepik