Mama

Ovaj Majčin dan uživajte u trenucima u kojima ste važni vi i vaša beba

majčin dan

Ovaj Majčin dan posvetite čistom uživanju u trenutcima kada ste vi i vaša beba sami… a proširite to i na svaki drugi dan!

Što namjeravate raditi na Majčin dan?

Nešto zabavno što će okupiti cijelu obitelj, zbog čega će se svi smijati i uživati u društvu? Nešto zbog čega ćete osjetiti potpuno zadovoljstvo činjenicom da ste mama? A što mislite o tome da tako bude svaki dan?

Vi ste mama, što znači da ste zaduženi za svu logistiku i sve što treba napraviti i kada to treba napraviti. Od jutra do mraka neprestano dodajete kvačice pored obavljenih zadataka na svojem popisu. No zabava nije na tom vašem popisu. Ona je samo usputna i povremena pojava. Pa vrijeme je da ju uvrstite u svoj raspored!

Kad zabavu uvrstite kao neizostavan dio vašeg dana, baš kao što su to dnevni spavanci ili mijenjanje pelena, onda ćete se i pobrinuti da to izvršite. A upravo to može napraviti golemu razliku u vašem obiteljskom životu! Možda možete na popis staviti „pet minuta zabave prije polaska u vrtić“ ili navečer prije spavanja. Ne biste vjerovali koliku vam to promjenu može unijeti u dan. Gledat ćete sebe kao mamu na sasvim nov način, a i mališanima će biti zabavno!

Zbog ovakvih biste trenutaka mogli shvatiti da radite super posao kao mama!

Čak osam od deseta mama osjeća često krivnju i proživljava stres. Bez obzira na to radite li ili ste kod kuće s djecom, često vam se može činiti da u danu nema dovoljno sati za sve. No, ako trenutke sreće i zabave s mališanima uvrstite u svoj stalni i definirani raspored, trenutci koje provodite sa svojim mališanom postat će još intenzivniji.

Dakle, bez obzira na to koliko ste zaposleni, morate odvojiti vrijeme koje se stvarno računa, koje je stvarno važno, a donosi vam trenutačnu sreću i gradi trajnu povezanost. Ne treba to biti puno vremena. Nije bitno je li to pet minuta ili sat vremena, ali je bitno da kažete sebi „E sad ću se zabavljati sa svojim djetetom!“ I jednostavno napravite baš to. Zakoračite u njegov/njezin svijet, a svoj ostavite iza sebe. A Majčin dan savršen je dan za početak ove rutine!

KVALITETA, NE KVANTITETA

Bilo bi predivno imati takve čudesne mamaste trenutke tijekom cijeloga dana, ali važno je biti realan. Kad pokušavate uskladiti brigu o hrpetini prljavog rublja ili poslovne e-pošte, jednostavno morate raditi kompromise. No, umjesto da se osjećate loše zbog vremena koje ne možete provesti s mališanom, iskoristite najbolje što možete vrijeme koje imate i možete podijeliti s mališanom. Ne možete biti mama 100 posto vremena, ali možete dio vremena. A upravo su ti mali komadići vremena oni koji se računaju, vrijeme kad ste uistinu povezani s djetetom. Mislite da nemate dovoljno vremena da biste išta ubacili u svoj dnevni  raspored?

Razmislite ponovno. Mame mogu sve!
Razmislite samo što sve uspijete napraviti svakoga  dana. Pokušajte to napraviti tako da za početak izbacite riječ „samo“ iz svog rječnika. Dakle, umjesto da kažete „Imamo samo pet minuta“, recite „Imamo pet minuta“. Na taj ćete način lakše razmišljati kao vaš mališan: „Pet minuta? Ooo, to je puuuno vremena za zabavu!“

Ako nemate puno vremena, neka to stvarno bude pet minuta, prije nego izgubite strpljenje misleći što sve morate napraviti. Vidjet ćete koliko možete uživati u tim koncentriranim minutama!

STANKA ZA MAMU

Kako biste mogli biti potpuno prisutni u trenutku sa svojim mališanom te kako biste te male trenutke vremena iskoristili na najbolji mogući način, morate biti spremni dati sve od sebe u tom vremenu. To je poprilično teško ako ste tek došli s posla ili ako trčite za svojim mališanom cijeli dan. Tu vam može pomoći – stanka za mamu – prije početka onih pet minuta.

Doslovno, uzmite minutu za sebe da se resetirate. Ako tijekom dana, na primjer, radite jako stresan posao, kad navečer dođete kući i vaš vam se mališan zaleti u zagrljaj, vama je na pameti samo „ajme, što ću sve morati pospremiti“. Znate što biste mogli napraviti? Parkirati auto malo dalje od kuće/zgrade i u tih nekoliko minuta do kuće jednostavno – disati. Tako ćete aktivirati sasvim novu energiju. Kad dođete do mališana i oni vam se zatrče u zagrljaj, moći ćete se bolje usredotočiti samo na njih. Zaboravite na sve drugo i priuštite mališanima da taj trenutak veselja podijele samo s vama.

SRETNI ZID

Okružite se sretnim uspomenama s vašim mališanom i to će vas motivirati da stvorite još takvih novih! Napravite „sretni zid“ u svom domu i na njega nalijepite stvari koje vas vesele. To mogu biti fotografije vas i mališana ili uspomene na izlete i obiteljske godišnje odmore. Ako imate fotografije svojih pet minuta sreće, kao i svojih kućnih radionica i slično. Bilo što što vas podsjeća na vrijeme koje provodite zajedno s mališanom, kao obitelj dobrodošlo je na taj zid.

Kad vidite rezultat vremena koje provodite zajedno na tako očitom mjestu, to će vas potaknuti na još više takvih trenutaka. A one dane kad vam bude svega malo previše, pogled na ovakve uspomene može vas ispuniti energijom. Skrenite pažnju i djetetu na taj zid i pitajte „Sjećaš se ovog izleta?“ Tako ćete na neki način produžiti tu zabavu vraćanjem u taj trenutak, pa ćete zajedno proživjeti snažne emocionalne uspomene.

LJUBAVNE BOMBE

Kad stvorite naviku uvrštavanja zabave i sreće u svoj dan, dolazi vrijeme da ove trenutke učinite još intenzivnijima pomoću „ljubavnih bombi“. Kad bacite “ljubavnu bombu“ na svog mališana, okružite ga ljubavlju sa svih strana. A ključno je u tome da budete prisutni u tom trenutku, da se potpuno povežete sa svojim mališanima. Usredotočite se: udahnite njihov miris, stvarno pogledajte što rade, stvarno poslušajte što govore.
Razmislite i o tome kako se vi osjećate. Ako se nasmijete svojim mališanima, pitate se kako će to promijeniti kako se osjećate? Hoće! Osim toga, pokušajte mališana gledati izravno u oči. Djecu često promatramo, ali rijetko gledamo baš njih. Dok ih gledate, razmišljajte o tome što vidite – dijete koje volite. Tako ćete u trenutku ostvariti vezu između njega i sebe, a vaš će mališan biti presretan jer će znati da ste potpuno njegovi i ima vašu potpunu, nepodijeljenu pažnju. Recite mu „Tako te jako volim!“ i primijetite kako ćete se vi zbog toga osjećati. Kad naglas kažete te riječi, uistinu ćete se povezati s mališanom. Budite prisutni u trenutku svim svojim osjetilima uz dijete.

Eto, tada ćete osjetiti sve prednosti majčinstva, a ujedno ćete se osjećati  kao najbolja mama na svijetu.

Sretan vam Majčin dan!

Foto: Freepik