Mama

7 pokazatelja da radite sjajan posao kao mama

Pitajmamu Mama

Ako proživljavate jedan od onih dana kad vam se čini da vam je kuća neuredna, vi još neuredniji od nje i da sve izmiče kontroli, vrijeme je da duboko udahnete! I priznate si da ste nevjerojatna mama!

Ne, nemojte odmahivati rukom. U pravu smo, a i vi ćete znati da je to tako zbog ovoga:

Dopuštate im da se uprljaju

Ako su vaša djeca veći dio vremena prekrivena blatom, prljavštinom i hranom, ne, ne idete u krivom već u pravom smjeru! Sve to se lako opere ili očisti, a ono što neće nestati je dječje zadovoljstvo dok uživaju u slobodnoj i nesputanoj igri.

Čitate im iste knjige i slikovnice iznova i iznova

Čitanje djetetu na glas uvijek istoga čini se na prvu po malo besmislenim, ali je u stvari jako korisno. Dok je tako stisnuto uz vas, i sluša omiljenu i dobro poznatu slikovnicu, u dječjem se mozgu događaju divne stvari. Razvijaju se vještine jezika, pismenosti, a dijete uči i kako funkcionira svijet oko njega.

Usto, tako se razvija i povezanost između čitatelja i slušatelja.

Dopuštate da im bude dosadno

Dobra mama zna da malo dosade vodi stvaralaštvu i kreativnosti, zato se ne trudi ispuniti djeci apsolutno svaki trenutak u danu.

Volite kreativnost

Kad je dosade dosta, treba znati biti i malo kreativan. Svaka mama koja želi dobro svojoj djeci prigrlit će kreativnost raširenih ruku iako to znači jako puno nereda. Nekad tik prije odlaska u krevet. Ali, ta ista mama zna koliko je to i korisno.

Potičete lude odjevne kombinacije

Ljudi kolutaju očima kada izvedete dijete u gumenim čizmicama iako vani sja sunce, u haljini princeze, sa šeširom na glavi. I još je – dečko! No, tako se najbolje razvijaju dječje emocionalna inteligencija, kreativnost i samopouzdanje. Dopuštanjem da bar u tom neopterećenom dijelu života budu nekoliko dana u tjednu netko drugi.

Pripremate ih za stvarni svijet

Za njega su potrebne vještine, a te vještine svaka majka želi svome djetetu. Do njih će doći preturajući po ladicama i ormarima svojih roditelja, izvrćući stvari naopako, rastavljajući, sastavljajući, radeći nered u kuhinji dok vam “pomažu” u pripremi ručka. A vi ih u tome nećete sprječavati.

Dopuštate im da riskiraju

Mnoge mame boje se dopustiti djeci da preuzmu određene rizike sukladne njihovoj dobi, iako bi to u stvari trebale. Ako s tim nemate problema, bravo za vas! Penjanje, veranje, trčanje, istraživanje, sve to što djeca žele, a mame često ograničavaju potrebno je za razvoj djetetova tijela i mozga. Usto, uče se rješavanju problema te testiraju svoje sposobnosti.

Foto: Freepik