Mama

Leđa me bole… a i beba je tu!

pitajmamu-bol-u-ledima

Leđa nose najveći i najteži teret trudnoće, a potrebno im je pomoći i jednom kada beba dođe.

Bol u leđima najčešće prati žene kroz cijelu trudnoću, a i kasnije kroz prve dane majčinstva. Uz naše savjete, olakšajte si prve dane majčinstva i zaboravite na bol!

NAUČITE PODIGNUTI DIJETE: NE SAVIJAJTE LEĐA

Nemojte savijati leđa prema naprijed kako biste podignuli dijete, nego se radije saginjite tako da savijete koljena, jer tako ćete težinom opteretiti noge, a ne kralježnicu. Da biste provjerili radite li to kako treba, stanite 30-ak centimetara ispred stolca i spustite se kao da ćete sjesti na njega.

VIŠE – Kako očuvati plodnost?

Vaša će se stražnjica postupno približavati stolcu, ali kralježnica bi vam trebala ostati u svome prirodnome položaju, pete na podu, a koljena savijena.

PRESTANITE SE POGRBLJIVATI

Ako su vam dok čitate ove retke i ramena i gornji dio leđa nagnuti prema naprijed, vrijeme je da popravite držanje. Mame provode mnogo vremena u pogrbljenome položaju – tijekom dojenja, naginjući se iznad dječjeg krevetića ili dok mijenjaju djetetove pelene, kažu osteopati.

VIŠE – Trudnički simptomi koje ne smijete zanemariti

Poduprite se jastucima tijekom dojenja i nastojte si osigurati neku komodu ili stol za  prematanje u visini struka.

USREDOTOČITE SE NA MIŠIĆE TRUPA

Nikad nije bilo važnije ojačati ovu skupinu mišića. Mišiće vašeg trupa sačinjavaju i zdjelični mišići, kao i mišići koji poput korzeta okružuju vaš struk. Mišići, kao i mišići koji poput korzeta okružuju vaš struk. Najvažniji u svemu su duboki mišići uz kralježnicu, a što su oni jači to će vaša kralježnica imati više potpore.

VIŠE – Može li se mršavjeti uz dojenje?

Nikako nemojte povlačiti pupak na kralježnicu, kod nijedne vježbe. Vježbanje s opterećenjem sjajno je za ojačavanje ove skupine mišića, ali pričekajte da obavite prvi poslije porođajni pregled prije nego što počnete s vježbanjem. Siguran početak je sjedenje na lopti dok gledate televiziju.  Mišići vašeg trupa trebaju biti aktivni kako bi očuvali vaše pravilno držanje.

pitajmamu-leđa-bol

OSIGURAJTE SI UDOBNOST

Ako loše spavate i ujutro vas bole leđa, razmislite o nabavi novog madraca. Fizioterapeuti obično osobama koje imaju problema s kralježnicom preporučuju spavanje na nešto tvrđem madracu, ali istraživanja su pokazala da je i madrac srednje tvrdoće podjednako dobar. Osim kupnje novog madraca, isprobajte i nove položaje spavanja. Nakon što rodite, spavajte na leđima, a jastuk stavite ispod koljena. Tako ćete saviti zdjelicu i otkloniti pritisak s kralježnice.

MIJENJAJTE POLOŽAJE

Hranjenje, mijenjanje pelena i podizanje djeteta uključuje cijeli niz ponavljajućih pokreta koji mogu potaknuti bol. To bi vam se moglo činiti neprirodno, ali možete naizmjence nositi dijete u jednoj pa u drugoj ruci. Ako stalno zaboravljate na  kojoj ste strani zadnji put nosili dijete, podsjetite se pomoću narukvice na kojoj ste je ruci zadnji put nosili.

Foto: Freepik